Fókusz

Budapest belső kerületeiben hatalmas pusztítást okozna egy 7-es erősségű földrengés

Barva ÁdámBarva Ádám

2023. február 14. 18:32

Mennyit bírnának ki az épületek Magyarországon egy komoly földrengésben? Kutatók szerint egy erős földrengés Budapest belső kerületeiben okozná a legnagyobb pusztítást. A Parlament és a panel lakótelepek viszont valószínűleg állva maradnának.

1956. januárjában, Dunaharaszti környékén történt a XX. század legnagyobb magyarországi földrengése. A Richter-skála szerinti 5,6-es erősségű földmozgás következtében ketten meghaltak és 38-an megsérültek, az épületek jó része megrongálódott. A vályogból épült házak közül sok összedőlt vagy életveszélyessé vált.

Szinte kártyavárként omlottak össze az épületek Törökországban és Szíriában a mostani 7,8 erősségű földrengés, majd az ezt követő utórengések következtében. A törmelékhalmok mellett azonban sok ház szinte teljesen ép maradt. Egy, a helyszínen dolgozó kínai mérnök szerint az óriási pusztításhoz – a földmozgás erősségén kívül – hozzájárulhatott az ingatlanok szerkezete is.

De vajon mi lenne, ha Magyarországon lenne ekkora földrengés? Szintén összedőlne az épületek nagy része?

A kutatók szerint egy 7-es erősségű földrengés esetén Budapest belső kerületeiben lenne a legnagyobb pusztítás, ott az épületek több, mint 100 évesek. A Parlament valószínűleg állva maradna, de a tornyok és a díszek elpusztulnának. A közműhálózat nagy része is tönkremenne, de a panel lakótelepek valószínűleg állva maradnának.

#Fókusz#Videó#földrengés#épületek#panel#rtl

Címlapról ajánljuk