Fókusz

Így lesz kézzel fogható az infláció: megdöbbentő tapasztalat a pénztárnál

Fodor BiankaFodor BiankaKéri BarnaKéri Barna

2023. február 10. 19:14

A Fókusz riportere rejtett kamerával ment el bevásárolni, hogy megmutassa, mennyivel többet fizetünk egy kosár élelmiszerért most, mint 2021-ben. Röviden összefoglalva: most csak a sajt került annyiba, mint két éve az egészt kosár.

2021-ben körülbelül négyezer forintból bevásárolhattunk az alapélelmiszerekből. A KSH adatai szerint a sajt kilója 2000, a félbarna kenyéré 351, a paradicsomé pedig 737 forint volt.

De mi a helyzet most? Rejtett kamerával látogattunk el egy üzletbe, hogy megnézzük, mennyiért vehetjük meg ugyanazokat a termékeket, amiért két éve négy darab ezressel kellett fizetnünk.

Bár az elemzők sem számítottak 25,5 százaléknál magasabb januári inflációra, mégis nagyobb lett

Az év első hónapjában 25,7 százalékra emelkedett az infláció. Ezzel ismét több évtizedes rekord dőlt meg. 

Ennél csak 27 éve, 1996 februárjában volt magasabb az árindex. Most a háztartási energia és az élelmiszerek drágultak leginkább – utóbbiak átlagosan 44 százalékkal kerültek többe, mint tavaly januárban.

Bevásárlásunk során igyekeztünk minél precízebbek lenni. Az 1299 forintos paradicsomból egy kilót vettünk, a négytojásos spagettiból egy csomaggal. 

Került a kosarunkba rizs, egy kiló félbarna kenyér és vaj is, de a trappista sajtnál már tényleg gondolkodóba estünk, hogy megvegyük-e 3890 forintos áron kilóját. 

Megvettük. Így fizettünk összesen 9164 forintot.

Kevesebbet fogyasztunk

Januárban az élelmiszerek éves drágulása mérséklődött, ám az előző hónaphoz képest mégis gyorsult az áremelkedés. Beke Károly, a portfolio.hu elemzője azt mondja: a lakosság alkalmazkodott az árakhoz.

A decemberi kiskereskedelmi forgalmi adatok elég erőteljesen megmutatták, hogy az emberek elkezdtek alkalmazkodni a körülményekhez, kevesebbet fogyasztanak

– magyarázta.

A KSH adatai szerint az elmúlt 12 hónapban a kenyér több mint 80 százalékkal, a tojás 79, a vaj és a sajt 76, a tejtermékek 75 százalékkal drágultak.

Ám 2021-hez képest a különbség még megdöbbentőbb. Az akkori átlagárakhoz képest közel a duplájára jött ki a vásárlásunk végösszege. Bár a költségek természetesen márkánként és üzletenként is eltérhetnek, a különbség jelentős. Más országokkal összehasonlítva is. 

Nemrég a Fókuszban külföldi magyarokat kérdeztünk, hogy ők hogyan spórolnak.

 

#Fókusz#Videó#Gazdaság#infláció#drágulás#bevásárlás#rejtett kamera

Címlapról ajánljuk