Fókusz

Fordult a kocka: ma már inkább a magyarok járnak át Romániába dolgozni

Karagics IldikóKaragics Ildikó

2023. február 9. 18:21

Miközben az infláció nálunk a legmagasabb Európában, a bruttó minimálbér tekintetében csak Bulgáriát előzzük meg, már Románia is Magyarország elé került. És nem csak a minimálbér magasabb Romániában, hanem már az átlagkereset is.

Az Europai Unió statisztikai adatai szerint Magyarországon 579 euró vagyis 232 ezer forint a bruttó minimálbér. A szomszédainknál pedig így alakulnak az összegek: Szlovákiában és Horvátországban 700 euró, ami közel 290 ezer ezer forint, Szlovéniában 1200 euró, felkerekítve 500 ezer forint, míg Romániában 606 euró, vagyis körülbelül 250 ezer forint. 

Ami azt jelenti, hogy már a románoknál is magasabb a minimálbér összege, mint nálunk. 

A magyar minimálbérnél már csak egy alacsonyabb van az Európai Unióban, méghozzá a bolgároké, ott 399 euró volt idén januárban. 

És nem csak a minimálbér magasabb Romániában, hanem már az átlagkereset is. Vagyis tulajdonképpen fordulni látszik a kocka. Míg korábban Romániából jártak át Magyarországra dolgozni, ma már ez sokszor fordítva van. 

Fordult a kocka: ma már inkább a magyarok járnak át Romániába dolgozni
A magyar minimálbérnél már csak egy alacsonyabb van az Európai Unióban. Forrás: RTL Fókusz

 

A sorban mögöttünk álló Bulgáriában 2010 óta négyszeresére nőttek a bérek, ott is egy dinamikus bérfelzárkózás látható, vagyis ha minden így folytatódik, lassan a sor végére kerülünk.

#Fókusz#Videó#átlagkereset#románia#Gazdaság#minimálbér

Címlapról ajánljuk