Fókusz

Szilvia 52 évesen nem a genetikának köszönheti elképesztő formáját, ő tudja, hogyan lehet fogyni 40 felett

Karagics IldikóKaragics Ildikó

2023. február 7. 18:49

Negyven-ötven felett a kilók gyorsabb jönnek fel, és lassabban mennek le, a fogyás nehezebb, az izmok leépülnek, és mindez csak a kezdet. Szilvi volt 70 kiló majd lefogyott 59-re és elkezdett izmot építeni. Saját bőrén tapasztalta a változást, így valóban tudja miről beszél mikor edzést tart. Nincs lehetetlen, csak más játékszabályokat kell betartania annak, aki 50 körül is jó formában akar lenni.

Dr. Breyer Helga belgyógyász azt mondja, hogy az evés-mozgás-alvás szentháromsága egy bizonyos kor felett és leginkább a menopauza környékén még inkább hangsúlyossá válik. És mint általában az emberi szervezetben most is minden mindennel összefügg. Vagyis 50 körül, aki fogyni szeretne, azt most jól figyeljen!

Főleg nők esetében létezik az úgynevezett szarkopénia jelensége, vagyis a hormonális változásokból adódóan elkezd sorvadni az izomzat, csökken az izomerő, és sajnos ez az inzulinérzekenység romlásához vezet. A fokozódó inzulinrezisztencia pedig a túlsúly legnagyobb megalapozója.

Az inzulinnal pedig csínyján kell bánni, kerülni kell a túlságosan feldolgozott élelmiszereket, azok ugyanis növelik a szénhidrát felszívódásának gyorsaságát, vagyis az úgynevezett glikémiás index nő, ami az inzulin válasz fokozódást okozza a szervezetben. Egyébként sem mindegy mit eszünk, jelen esetben pedig még inkább fontos a táplálkozás.

Rendszeres sportolással persze lehet több kalóriát égetni, de az intenzív kardió mozgást célszerű súlyzós edzésekre cserélni. Az erősítő edzéstől senki nem lesz testépítő alkat, inkább fogyni, formálódni, csinosodni fog, és hosszú távon megalapozza idősebb korára a stabil, erős vázrendszert, ami hosszú évekig még egyben fogja tartani a testét. 

Kevesebb cukor és alkohol, sokkal több rostdús étel. Ha az alap játékszabályokat betartják, akkor hormonális változások ide vagy oda, a gépezet továbbra is olajozottan fog működni. Méghozzá hosszú távon.

 

 

#Fókusz#Videó#Sport#mozgás#fogyás#50 felett

Címlapról ajánljuk