Fókusz

„Apu sírjára ráborultam, és hosszú percekig nem akartam eljönni, és csak zokogtam” – 22 éve halt meg Zámbó Jimmy, a Király

Hubai AntalHubai Antal

2023. január 2. 18:55

Mióta az elmúlt hónapokban A Király című sorozat miatt újra reflektorfénybe került Zámbó Jimmy és dalai, a családja is nagyobb érzelmi hatásnak lehet kitéve. Zámbó Adrián még csak hat éves volt, amikor elvesztette édesapját. Gyerekként sokáig „telefonon” beszélt Jimmyvel a mennyországból, és évekig nem tudta sírás nélkül meghallgatni apja zenéit. Úgy érzi, a sorozat miatt a fiatalabb generáció is elkezdte felfedezni Jimmy dalait.

Néhány hónapja Azahriah és Hundred Sins Zámbó Jimmy Minden megbocsájt című számát dolgozta fel. Manuel és a Valmar énekese, Milo egy hónapja gy különleges remix készítéséről posztolt. Zdroba Patrik fél tucat dalát énekelte fel tavaly. A 2022-es X-Faktor fináléjában pedig Kiss Kevin Jimmy Még nem veszíthetek című dalát énekelte.

Felnőtt két generáció, amióta megtörtént napra pontosan 22 éve a tragédia, Zámbó Jimmy pedig napjainkban ismét trendivé vált. 

Másfél hónapja debütált az életéről szóló sorozat, A Király az RTL+-on.

Jimmy legkisebb fia, Adrián azt mondta, nagyon jó érzés, hogy újra felfedezik édesapja dalait.

El sem tudod hinni, hogy mennyire jól esik. Azt tudni kell, hogy mi azért is vállaltuk be ezt a sorozatot, hogy az új generáció megismerkedjen apuval. Hogy tudja az életét, vagy hogy elismerje, hogy kedvet kapjon, hogy elkezdje hallgatni.

– mondta.

Jimmy fiai, Adrián, Krisztián és Szebasztián számára nem könnyű érzelmileg az új év második napja, még 22 év után sem.

„Apu sírjára ráborultam, és hosszú percekig nem akartam eljönni, és csak zokogtam” – 22 éve halt meg Zámbó Jimmy, a Király
Zámbó Adriánnak 22 év után is minden nap ugyanúgy hiányzik az édesapja. Fotó: RTL Fókusz

Az énekes 2001-ben utószilveszteri bulit tartott feleségével és annak barátnőjével csepeli házukban, amikor hajnalban egy kukorékoló kakas miatt kilőtt Jimmy a fegyverével az ablakon. Felesége figyelmeztette, hogy ez veszélyes. Az énekes ekkor kivette a tárat a pisztolyból és a halántékához emelve meghúzta a ravaszt, bizonyítva, hogy így már ártalmatlan. A pisztolycsőben azonban még volt egy töltény. 

Özvegye, Zámbó Edit egy korábbi interjúban így emlékezett vissza arra a végzetes napra:

Hiába egy méterre voltam tőle, nem láttam. Csak azt az egy mozdulatot, amivel ő a fejéhez emeli a töltényt. És abban a pillanatban összeesett. Akkor én mondtam is neki, mert szokott játszani és színészkedni, hogy ugyan ne vicceljél és álljál már fel. Megfogtam a kezét, hogy segítek neki felállni és visszaesett a keze. 

 

„Apu sírjára ráborultam, és hosszú percekig nem akartam eljönni, és csak zokogtam” – 22 éve halt meg Zámbó Jimmy, a Király
Zámbó Edit először azt hitte, Jimmy csak színészkedik, amikor a lövés után összesett. Fotó: RTL Fókusz

Jimmy legkisebb fia, Adrián mindössze 6 éves volt, amikor megtörtént a tragédia. Átaludta a mentők és a rendőrök érkezését, reggel a kanapén aggódó arcok fogadták. Akkor azt mondták neki, hogy fáj édesapja feje, emiatt kellett kórházba vinni. Később árulták el neki, hogy édesapja meghalt. Kisgyerekként a hiánya a temetésen csúcsosodott ki. Évekig apja dalait sem tudta hallgatni.

Apu sírjára ráborultam és hosszú percekig nem akartam eljönni és csak zokogtam. Szóval gondolhatod, hogy mennyire megviselhetett ez az egész. Az elmúlt években tört meg ez a dolog, és mostanában tudok már úgy kimenni a temetőbe. És ami fontos, hogy ami eddig nem ment, hogy most tudom hallgatni a dalait

– idézte fel megrendülten Adrián.

A Bukott diák volt az első, amelyet közel két évtized után sikerült úgy meghallgatnia, hogy nem könnyezte meg. A temetőbe csendes, nyugodt időszakban jár ki, gyerekkorában viszont máshogy kommunikált édesapjával. 

Emlékszem, hogy volt egy telefonom, és mindig azon keresztül beszéltem apuval a mennyországból, és akkor… szóval nekem mindig kellett egy kapocs, hogy megmaradjon. És ez most is megvan. Megtanultam együtt élni ezzel. 

A csepeli családi házban a zongora, a trónszék, Jimmy dolgozóasztala és díja azóta is emlékként része a mindennapjaiknak. Az arany, ezüst és platinalemezek viszont tavaly kerültek vissza a falra A Király című sorozat forgatása miatt.    

A sorozat rengeteg emléket és érzést hozott felszínre Adriánban, ezek viszont mégsem befolyásolják Jimm halálának évfordulóját, neki ugyanis minden nap ugyanúgy hiányzik az édesapja. 

Néha még mindig álmodik vele, főleg akkor, ha hatványozottabban szüksége lenne rá. Úgy érzi, olyan mintha ilyenkor álmában felkeresné és beszélgetnének. 

Ez az, ami minden nap eszembe jut, hogy de jó lenne, ha esetleg házasodnék, megszületne a gyerekem és ott lenne, és ő is a karjába venné. És ezek olyan dolgok, hogy jó lenne, hogy ha meg tudnám élni. De majd ott lesz anyukám 

– tette hozzá elcsukló hangon.

Jimmy legidősebb fia, Krisztián idén is édesapja egyik dalának feldolgozásával emlékezik rá. A Várlak című szám alá azt írta: hiányzol drága édesapám.  

#Fókusz#zámbó jimmy#halál#rtl#évforduló#Zámbó Adrián#A Király#ma

Címlapról ajánljuk