Fókusz

Föltettünk egy „jézusosat”, és két nap alatt megnézték 1100-an – Zoli atya a templom után a TikTokot is meghódította

Lukács GabriellaLukács Gabriella

2022. december 12. 19:16

Az elmúlt években egyre több lelkész veszi igénybe a technika adta lehetőségeket, hogy elérje híveit, hiszen a hitgyakorlás ma már nem csak a templom falai között zajlik. A közösségi médiát böngészve találunk bőven istentiszteleteket, dicsőítő imaalkalmakat, de akár rövid, egyperces hittanórákat is. Huszti Zoltán római katolikus pap a TikTokon hirdeti az igét, ahova kíváncsiságból regisztrált.

Egyik haverom, aki egyébként édesapa, mondta, hogy a lányok ezt nézik. Fogalmam sem volt, hogy micsoda. Mondta, hogy hát pap vagyok, mondjak már néhány szót, valami »jézusosat«. Föltettünk egy ilyen »jézusosat«, és 2 nap alatt megnézték olyan 1100-1200-an. Három évvel ezelőtt ez nagy szám volt

– avatta be a Fókuszt tiktokkerségének kezdeteibe Zoli atya.

Elsődleges célja nem az volt, hogy fiatalokat vonzzon be. Bár gyerekeknek is tart hittanórákat, azt mondta, ő leginkább a saját korosztályának prédikál. A nézettség és a követők száma pedig rég nem érdekli.

A Fókusznak arról beszélt: videóiban mindig arra törekszik, hogy legyen bennük valami dinamika, tehát ahogy ő fogalmazott, „potyogjon, essen, jöjjön, menjen, mert műfajából tekintve ez egy képi trükkös dinamizált szösszenet”.

Zoli atya egyébként nemcsak pap, aki a hagyományoktól eltérően is hirdeti az evangéliumot, hanem festő is. Vallásos nevelést kapott, ennek ellenére nem papnak, hanem festőművésznek készült. 

Föltettünk egy „Jézusosat” és 2 nap alatt megnézték 1100-an – Zoli atya a templom után a TikTokot is meghódította
Zoli atya alkotásai. Fotó: RTL Fókusz

A Képzőművészeti Egyetemre járt, utána jelentkezett az Esztergomi Szemináriumba. 

Barátai fogadásokat kötöttek arra, hogy a különc fiú hány hétig fogja bírni majd a papneveldében. Azt mesélte, mindig is szeretett kitűnni a tömegből.

Erős az exhibicionizmusom, szeretem, ha figyelnek rám, még most is. Azért is csinálok képeket, hogy azokat is lássák. Én csak Huszti Zoltán pap tudok lenni. Azokkal az erőkkel és kondíciókkal, képességekkel és hátrányokkal, előnyökkel, ami én vagyok: színes, olykor bohókás és festékes.

2017 nyarán szentelték római katolikus pappá, ennek ellenére nem tudja, és nem is akarja meghazudtolni önmagát. Nemcsak a vásznon szereti a színeket, hanem a ruhatárában is. 

Bár a legnagyobb feltűnést akkor kelti, ha reverendát visel, Zoli atya szívesen hord különféle fejfedőket is. Barcelonában egy kalaposmester szalmakalapot készített neki Abraham Lincoln formájú kivitelben, de emellett van még például egy burgundi színű strucctollas kalapja, és Csehországból szerzett prémsapkája is.

Föltettünk egy „Jézusosat” és 2 nap alatt megnézték 1100-an – Zoli atya a templom után a TikTokot is meghódította
Zoli atya fejfedőit mutogatja a Fókusz stábjának. Fotó: RTL Fókusz

Zoli atya minden reggelét a plébánia kápolnájában kezdi. Akár 1 órát is képes csendben elidőzni itt: „egy jó csenddel indítani a napot még jobb, de így, hogy az Úr jelenlétével kezdjük az egészet, ez nagyon nagy támasz”.

Hetente egy pihenőnapja van. Ilyenkor – amikor csak teheti, elmenekül a fővárosból. Azt mondja, szüksége van olyan élethelyzetekre, amikor nem a papi tevékenységet gyakorolja.

#Fókusz#Videó#tiktok#pap#zoli atya#római katolikus#festészet#kalap

Címlapról ajánljuk