Fókusz

„Az én feladatom, hogy döntsek arról, mennyi időt töltsetek a szüleitekkel” – váláskor már a gyerekek véleménye is számít, de elvárható felnőtt döntés egy nyolcévestől?

Czakó JózsefCzakó József

2022. november 21. 19:19

Nem újkeletű, hogy a bíróság a gyermeket is meghallgatja, ha a szülők el akarnak válni. Egy jogszabályváltozás értelmében azonban a bíróság közvetlenül is küldhet levelet a gyermeknek, amelyben megkérdezi a véleményét a folyamatban lévő perről. Ez nem idézés, csak akkor kell megjelenni a bíróságon, ha a gyerek ezt kifejezetten akarja. A Fókusznak megszólalt egy ma már felnőtt nő is, akit évtizedekkel ezelőtt még gyerekként hallgattak meg szülei válása idején. Az akkor történtek a mai napig felzaklatják.

„Az én feladatom, hogy döntsek a szüleid házasságának felbontásáról és arról, hogy mennyi időt töltsetek a szüleitekkel. Én arra is kíváncsi vagyok, hogy mi a te elképzelésed. Tudnod kell, jogod van arra, hogy a véleményed kifejtsd és ezt nekem figyelembe kell vennem a döntésem során” – olvasta fel a Fókusz kamerái előtt Galambos Balázs válási tanácsadó a levelet, amit ügyfelének alsótagozatos gyermeke kapott. 

„A bíró megkérdezte tőlem, kislány, kivel akarsz lenni? Apukáddal vagy anyukáddal?” – válás esetén a gyerek véleményét is kikérheti a bíróság
Fotó: RTL Fókusz

A szakértő szerint felnőtt döntést várnak egy olyan kérdésben, amelyre egy gyerek aligha tud magabiztosan válaszolni.

„A gyermeknek már önmagában trauma a válás, az a család halála, most még neki kell egy felnőtt szerepet felvenni, amit a szakma úgy hív, hogy parentifikálódás. Gyakorlatilag szülői képességekkel, szülői felelősséggel terhelnek meg egy gyermeket, hogy a saját életében hozzon egy döntést” – magyarázta.

Stegmajer Péter ügyvéd megerősítette: nem újkeletű, hogy a bíróság a gyermeket is meghallgatja, akár közvetlenül, akár szakértő útján. Augusztustól életbe lépett egy jogszabályváltozás, amely értelmében, ha úgy ítélik meg, hogy a gyermek ítélőképességének a birtokában van, akkor a bíróság közvetlenül őt keresi meg levélben, és megkérdezi a véleményét a folyamatban lévő perről.

„A gyermek által elmondottakat a bíróság rendkívüli súllyal, nyomatékkal veszi figyelembe a döntésének a meghozatala során. Ezért lenne fontos az, hogy amikor a gyermek nyilatkozik, akkor az egy pártatlan nyilatkozat legyen, dehát egy gyermektől azért ez nem elvárható, hiszen mindig a szülőknek szeretne megfelelni. Ennek mindig szakértőn keresztül kellene történnie, hiszen egy szakértő ezt jobban ki tudja szűrni, mint egy jogi végzettségű bíró” – mondta az ügyvéd.

A másik nagy dilemma az ügyvéd szerint, hogy mikortól tekinthetünk ítélőképessége birtokában lévőnek egy gyereket. 

„A bíró megkérdezte tőlem, kislány, kivel akarsz lenni? Apukáddal vagy anyukáddal?” – válás esetén a gyerek véleményét is kikérheti a bíróság
Stegmajer Péter ügyvéd / Fotó: RTL Fókusz

Elvárható-e egy 8-10 éves gyerektől, hogy saját érdekének megfelelően, jól döntsön egy ilyen súlyos, az egész további életét befolyásoló kérdésben?

„A bíróság ki fogja-e tudni szűrni a szülői befolyásolást? Az nagyon gyakori, hogy a szülő sajnos befolyásolja a gyermeket egy ilyen perben, hiszen ő azt szeretné, hogy a bíróság az ő javára döntene” – tette hozzá az ügyvéd.

A Fókusznak megszólalt Meiszinger Otília is, akit évtizedeken át kísértette, amikor 7-8 éves korában kisiskolásként a bíróság előtt, szülei válóperes tárgyalásán kellett megjelennie. Felidézte, hogy „egy komor sötét tárgyalóterembe” mentek. 

A bíró így lehajolt, lenézett rám, és megkérdezte tőlem: kislány, kivel akarsz lenni, apukáddal vagy anyukáddal?

– mesélte.

„A bíró megkérdezte tőlem, kislány, kivel akarsz lenni? Apukáddal vagy anyukáddal?” – válás esetén a gyerek véleményét is kikérheti a bíróság
 Meiszinger Otília / Fotó: RTL Fókusz

Nem bánta meg, hogy annak idején az édesanyja mellett döntött, de még most is felzaklatja, ha arra a napra gondol, amikor iskolába menet a bíróságon találta magát. 

Olyan megsemmisítő volt az egész. Nem is tudom, hogy elért-e egyáltalán a hangom a bíróhoz, amikor azt mondtam neki, hogy az anyukámmal akarok maradni. Az iskolatáska végig ott volt a hátamon, mert én iskolába készültem, nem a bíróságra

– osztotta meg.

Ma már másképpen beszélnek a gyerekekkel

A Fővárosi Törvényszék szóvivője azt mondta, az augusztusban hatályba lépett uniós rendelet szerint a gyermekek értesítése kötelező, de a megjelenés nem. „Nem olyan, mint amikor idézést kap valaki a bíróságra, nem kell megjelenni, csak akkor hallgatjuk meg a gyereket, ha a gyerek ezt kifejezetten kérni fogja” – magyarázta dr. Szabó József Tamás.

A meghallgatás pedig nem tárgyalóteremben, hanem gyerekbarát meghallgatószobákban történik. A bírákat pszichológusok készítették fel az elmúlt években, ezek témája volt az, hogy milyen módon kell a gyermekeket meghallgatni.

Olyan direkt kérdéseket nem tesznek fel a kollégáim, hogy kivel szeretnél együtt élni, melyik szülődet szereted jobban, ilyen kérdések nem hangozhatnak el egy gyermek meghallgatása során. Mi a gyermeket szeretnénk teljes egészében megismerni

– ismertette a törvényszéki szóvivő.

Az első leveleket már kiküldték, vannak olyan gyerekek, akik már válaszoltak is, hogy részt kívánnak venni a tárgyaláson, de konkrét meghallgatások egyelőre nem voltak.

#Fókusz#Videó#Belföld#válóper#bíróság#válás#szülők#gyerekek#ma

Címlapról ajánljuk