Fókusz

13 évesen már semmiben nem különbözik kortársaitól a legkisebb magyar koraszülött, de nehéz út vezetett idáig

Lukács GabriellaLukács Gabriella

2022. november 17. 21:04

Kuti Laura a terhesség 24. hetében, mindössze harmincdekásan született. Akkora volt, mint egy mobiltelefon. Az sem volt biztos, hogy az első napot megéri. Hihetetlen akaraterejének, az orvosoknak és rengeteg szakembernek hála életben maradt, és mire iskolába került, már a kortársait is utolérte. Laura édesanyja azt mondja, sohasem szabad feladni a reményt. November 17-e a koraszülöttek világnapja.

A 13 és fél éves Kuti Laura ránézésre egyáltalán nem különbözik a vele egykorú tinédzserektől, pedig élete egész máshogy indult, mint a többi gyereké. 

13 évesen már semmiben nem különbözik kortársaitól a legkisebb magyar koraszülött, de nehéz út vezetett idáig
Kuti Laura ránézésre egyáltalán nem különbözik a vele egykorú tinédzserektől, pedig élete egész máshogy indult, mint a többi gyereké. Fotó: RTL Fókusz

 

A kislány a 24. terhességi héten született, világra jövetelekor mindössze 310 grammot nyomott. Alig volt nagyobb, mint egy mobiltelefon.

Laura és szülei ma már szívesen lapozgatják a régi fényképeket, pedig 2009 nyarán még abban sem lehettek biztosak, hogy a kislány életben marad. Mindenki az ország legkisebb újszülöttjéért aggódott. 

Erika két egészséges gyermeknek adott életet. Bár férje vágyott harmadikra, elfogadták, hogy nem kopogtat náluk újra a gólya. Nagy volt a meglepetés, amikor a magas vérnyomással kórházba került édesanyával közölték, hogy állapotos. Az öröm azonban nem tartott sokáig.

Attól a pillanattól kezdve, amikor tudomást vettem a terhességről, onnantól kezdve bő három hét múlva megszületett Laura

 –  mesélte Kutiné Tóth Erika.

13 évesen már semmiben nem különbözik kortársaitól a legkisebb magyar koraszülött, de nehéz út vezetett idáig
Kutiné Tóth Erika minden sorstársának azt üzeni, sohasem szabad feladni. Fotó: RTL Fókusz

 

Felfedeztem, hogy az inkubátor fölött van egy kiselefánt. Én ezt kedveskedésnek vettem, azt hittem, hogy valaki behozta. Ott volt hetekig fölötte, és egyszer csak eltűnt. A nővért kérdeztem, hogy hova tűnt a kiselefánt, mire közölte velem, hogy hál’ Istennek eltették onnan, mert mindig annak a kis újszülött babának az inkubátora fölé teszik, aki a legsúlyosabb helyzetben van

 – idézte fel emlékeit az édesanya.

Magyarországon évente 90 ezer gyermek jön a világra, akik közül több mint nyolcezren jóval idő előtt érkeznek. Ők a koraszülöttek, akik a 37. terhességi hét előtt látják meg a napvilágot. Nagyjából 1300-an még a másfél kilós születési súlyt sem érik el. 

Laura igazi kis harcos volt, aki élni akart, nem mellesleg a szerencse is mellé szegődött: csodával határos módon nem szenvedett semmilyen maradandó károsodást. Pont édesapja születésnapján, augusztus 19-én került ki az inkubátorból.

A kislány 140 napot töltött a debreceni klinikán, ahonnan hazatérve nem értek véget a megpróbáltatások. Rengeteg szakember munkájának és számtalan fejlesztő órának köszönhető, hogy mire iskolába került, Laura utolérte a kortársait. 

13 évesen már semmiben nem különbözik kortársaitól a legkisebb magyar koraszülött, de nehéz út vezetett idáig
Kuti Laura 310 grammal született, alig volt nagyobb egy mobiltelefonnál. Fotó: RTL Fókusz

 

November 17. a koraszülöttek világnapja. Ma – a legkisebbek tiszteletére – minden lilába borul. Ezen a napon, aki csak teheti, meglátogatja azt a klinikát, ahol átsegítették a nehézségeken, hogy köszönetet mondjon. Örömünnep ez mindenkinek. Még azoknak is, akik ebben a pillanatban csak az inkubátor falát foghatják kisbabájuk keze helyett, hiszen ilyenkor látják, hogy igenis van fény az alagút végén.

Erika mindenkinek azt üzeni, sosem  szabad feladni.

Senki nem úgy készül, hogy a babája korábban érkezik majd a világra. Az igazi csatákat a koraszülött osztályokon vívják, azt azonban fontos tudni, hogy onnan kikerülve is folytatódik a küzdelem azért, hogy a korábban világra jött babák is olyan életet élhessenek, mint normál időre született társaik. 

Laura a debreceni klinikán született. A Plüss Kommandó alapítvány a most ott lévő pici babáknak gyűjt egy Giraffe Shuttle gépre. Rossz hír, hogy az életmentő gép ára a gyenge forint  miatt megemelkedett, 18 millió helyett most már  21,7 millió forintba kerül.

#Fókusz#Videó#koraszülöttek világnapja#koraszülött#rtl

Címlapról ajánljuk