Fókusz

Az jön ki győztesen, aki bele tud mászni az ellenfél fejébe – Király Gábor fedte fel a tizenegyesrúgás lélektanát

Kilyén TamásKilyén Tamás

2022. november 8. 19:14

Király Gábortól, a legendás kapustól tanulhatták meg a tizenegyesrúgás lélektanát azok, akik ott voltak az országos tizenegyesrúgó bajnokságon. A legfiatalabb versenyző 6, a legidősebb 69 éves volt. A büntetőverseny legjobbjait már szurkolótábor várta, a győztes pedig egymillió forintot tehetett zsebre.

Az elmélet tényleg egyszerűnek tűnik: a focilabdát 11 méterről kell a hálóba rúgni. A gyakorlatban viszont nem olyan könnyű túljárni a kapusok eszén. A tizenegyesrúgásoknak speciális lélektana van, és még a legnagyobb profik is hibázhatnak sorsdöntő helyzetben. A büntetőknél minden játékos más-más taktikával próbálkozik. 

Az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon most bárki bizonyíthatta, hogy nem remeg meg a lába a kapu előtt. A legfiatalabb nevező 6 éves, a legidősebb 69 éves volt, és mindannyian csupán hobbilabdarúgónak vallották magukat. 

Felfokozott idegállapot, szapora pulzus és gyors döntéskényszer. Ez jellemzi a játékosokat a labdarúgás egy az egy elleni párbajánál, ahol sok esetben az jön ki győztesen, aki bele tud mászni az ellenfél fejébe, és meg tudja zavarni a koncentrációját. 

Nagyon sok játékost ki lehet ismerni, de ugyanúgy a játékos is kiismeri a kapust. Épp ezért minden mérkőzés, minden szituáció más. Nem mindegy, hogy 3-0-nál van egy tizenegyesrúgás, vagy például 0-0-nál

 – mondta Király Gábor, aki 25 éves pályafutása során a válogatottban és klubcsapataiban is több tucat büntetőt hárított már. A mostani versenyen pedig az ő tanítványai védték a hálót, és igyekezett minden rutinját átadni a fiatal kapusoknak.  

 

#Fókusz#Videó#foci#király gábor#tizenegyes#rtl#büntető#Sport

Címlapról ajánljuk