Fókusz

Tíz évesen futhat egy gyerek maratoni távot?

Kecsmár AlexandraKecsmár Alexandra

2022. július 28. 19:19

Egy 10 éves kisfiú néhány hete Szarajevóban lefutotta a maratont. Az eset óriási vihart kavart, a közösségi oldalakon sokan támadták a családot, mások megvédték a kisfiú apukáját. Egyesek szerint ez kiskorú veszélyeztetése, van, aki pedig azt mondja, hogy egy tiszteletreméltó sportteljesítmény.

A magyar kisfiú a 42 kilométeres távot 5 óra alatt teljesítette. Mindezt Boszniában, ugyanis Magyarországon nem engedik 18 éven alattiaknak lefutni a távot. A család elmondása szerint 22 kilométerig minden jól ment, amikor is kiértek a tűző napra és a maradék távot már a 35 Celsius fokos hőségeben kellett megtenniük.

A versenyen a kisfiú nyolcéves öccse is részt vett, ő azonban a kulcscsonttörése miatt nem tudott felkészülni rendesen a hosszabb távra, így a szülők „csak” az öt kilométeres versenyre engedték. Az édesapa elmondta az interjúban, hogy a rendszeres sportolásnak köszönhetően mindkét gyermek jó állóképességgel rendelkezik. A nagyobbik fiú nem csak fut, de birkózik is.

A szakemberek szerint a gyermekek céljai és motivációi sokszor eltérnek a felnőttekétől. Ők eleinte csak a játékot látják a sportban, majd ez esetenként megfelelési kényszerré alakul.

#Fókusz#Sport#kisfiú#futás#maraton#Videó

Címlapról ajánljuk