Fókusz

Kilenc év után felébredt az éberkómából Katalin, édesanyja szerint a kórház a felelős lánya állapotáért

Gosztonyi ZsoltGosztonyi Zsolt

2022. július 26. 20:00

Kilenc év után magához tért a kétgyerekes anyuka, aki agyműtétje után éberkómába került, mert kórházi baktérium támadta meg. Édesanyja szerint néhány hete kezdte el mozgatni a lábát, és kérésre több dolgot meg is tud csinálni. Abban reménykedik, hogy lánya felépülhet. A kórházat 100 millió forintra perelné, mert szerinte ők a hibásak azért, hogy lánya ilyen állapotba kerül. 

A nap 24 órájában ápolja lányát otthonukban Kistaj Éva: az egész napos felügyelet mellett ő fürdeti, masszírozza, amikor kell. Katalin kilenc éve fekszik éber kómában. Az ágy mellett a polcon fotók, ezeken jól látszik, hogy milyen volt egészségesen. 

éberkóma varga katalin kórházi fertőzés
 

Az évek alatt, ha lehet, még jobban közelebb kerültek egymáshoz érzelmileg. 

A lányom soha nem alszik el addig, amíg nem jövök be aludni. Reggel kinyitom a szemem, ő is kinyitja a szemét, tehát mintha teljesen szinkronban lennénk. Az elején sokkal többet tudtam vele foglalkozni, akkor még sokkal több erőm volt

– mesélte Éva

Varga Katalint 2014-ben műtötték egy jóindulatú daganat miatt, de a kórházban baktérium támadta meg a szervezetét, emiatt éber kómába került. 

Szívszorító történetéről a Híradó is beszámolt korábban. Nem tudott beszélni, mozdulatlanul feküdt és csak pislogással kommunikált – legalábbis eddig. 

éberkóma varga katalin kórházi fertőzés
 

Katalin édesanyja kérésére már ki tudja nyitni a száját, azaz már majdnem olyan, mintha beszélne. Éva néhány hete vette észre, hogy lánya állapotában jelentős javulás történt. 

Katalinnak korábban két gyereke született, ők azonban évek óta az apjukkal élnek. Nagykorú lánya csupán nemrég kereste fel édesanyját. Éva több mint 100 millió forintra perelte a kórházat, ahol a lánya a fertőzést kapta. Szerinte ugyanis megpróbálták eltitkolni a felelősségüket és a baj után sem kezelték megfelelően Katalint. Egy hónap múlva lesz a következő tárgyalás az ügyben. 

Az ápolási költségekbe egy cég segít be: nekik köszönhetően van pénz a gyógytornára és a gyógyászati eszközökre. Éva abban reménykedik, hogy lánya egyszer felépülhet. Azt mondja, ha lenne három kívánsága, tudná, hogy mit kérjen. 

Minél előbb kerüljön be a Katika egy speciális rehabra, amire szüksége van. Hogy egy helyen kaphassa meg a komplex kezelést, mert a szállítások, meg a covid, a fertőzésveszély miatt ez nagy segítség lenne. Nagyon szeretnénk egy klímát, hiszen egy déli fekvésű lakásban lakunk, egy panelban, elviselhetetlen a meleg.

Arra azonban nincs garancia, hogy Katalin valaha teljesen egészséges lesz-e. Egy kóma után annak is örülnek az orvosok, ha azokat az alapkészségeket tudja a páciens, amiket előtte tudott.

#Fókusz#éberkóma#kórházi fertőzés#rtl

Címlapról ajánljuk