Fókusz

A gáz és az olaj adása-vétele fegyverré vált, megtippelni sem lehet, hogy meddig drágulhatnak

Török ÁdámTörök Ádám

2022. július 15. 19:30

Már önmagában a béke híre is mérsékelné az árakat, de amíg a háború tart, addig lehetetlen megjósolni, hogyan alakulnak a legfontosabb energiahordozók árai. A gáz, az olaj annyira sok minden feltétele és alapanyaga, hogy emiatt minden más költség is emelkedik. Ez pedig mindenhová begyűrűzik, így ezek adás-vétele szinte már fegyverré vált, amivel bizony bátran vissza is élnek.

Vannak, akik háborúkat indítanak érte, mások szabadulnának tőle a környezetszennyező hatása miatt. A fosszilis tüzelőanyagok, így a földgáz és kőolaj alapjaiban határozta meg a történelmet, és ez egy darabig így is marad. Az áruk azonban folyamatosan változik és ennek a hatásait azonnal megérezzük a mindennapokban. 

A gáz és az olaj adása-vétele fegyverré vált, megtippelni sem lehet, hogy meddig drágulhatnak

A földgáz ára már 2021-ben meredeken emelkedni kezdett. Idén ez tovább folytatódott a háború miatt, tavaly nyárhoz képest már több mint kétszer annyiba kerül az európai gáz. A Moszkvával szemben hozott európai szankciók mellett az oroszok is kihasználták pozíciójukat: egy-egy döntéssel akár 24 óra alatt is 10-20%ot drágulhat az ár. 

Az energiahordozók adása-vétele fegyverré vált. A kereslet és a kínálat egyensúlya felbomlott, megtippelni sem lehet, meddig tart ez a folyamat.  

Az olajat és a gázt is a földből nyerik ki, ennek pedig ára van. Ahogy a szállításnak is: az országokon átívélő vezetékekért tranzakciós díjat számolnak fel, de a tankerhajókon utaztatott nyersanyagért is egyre többet kérnek a felek. Mivel ebben a folyamatban fontos a nemzetek közötti együttműködés, kulcsfontosságú, hogy épp milyen viszonyban állnak egymással. 

#Fókusz#Gazdaság#energia#gáz#olaj#rtl

Címlapról ajánljuk