Fókusz

Akár egy emberi ujjat is képesek leharapni – veszélyes aligátorteknőst fogtak a Balatonban

Lukács GabriellaLukács Gabriella

2022. július 12. 19:56

Emberre is veszélyes, nagyjából 8 kilós aligátorteknőst fogott a keszthelyi strandnál egy horgász. Az állat nem őshonos Magyarországon, így biztosan nem magától került a Balatonba.

Emberre is veszélyes aligátorteknős akadt vasárnap Szeles Zsolt horgára. A keszthelyi férfi barátjával úszós nádi pontyozást tervezett a Libás strandon, végül azonban a vártnál nagyobb fogással távoztak.

Bedobtuk az úszót, fenekezőt, és vártunk, mint ahogy kell. Elhúzta az úszóst, bevágtam neki, és nem a hétköznapi módon jött, ahogy kellett volna, mint a pontynál, aminél vagy jobbra vagy balra megy, csak simán jött ki egyenesen. Kitekertük, megmerítettük, aztán láttuk, hogy egy szép, nagy teknősbéka volt bent.

–  mesélte a horgász, aki akkor még nem tudta, hogy egy aligátorteknős akadt a horgára.

Akár egy emberi ujjat is képesek leharapni – veszélyes aligátorteknőst fogtak a Balatonban

Miután beazanosították az állatot, kerestek egy illetékest, aki elszállítja a teknőst, azt ugyanis Zsolt is tudta, hogy az aligátorteknős nem a Balatonba való, az emberre is veszélyes lehet.

A horgász végül egy 20 literes vödörbe rakta az állatot, majd a vízi rendőrséget hívta. Mivel ott nem járt sikerrel, a Keszthelyi Rendőrkapitányságon mutatta be az aligátorteknőst. Végül egy kádban helyezték biztonságba a ragadozót, másnap pedig érte jöttek az állatvédők.

Akár egy emberi ujjat is képesek leharapni – veszélyes aligátorteknőst fogtak a Balatonban

Hanga Zoltán a Fővárosi Állat-és Növénykert szóvivője azt mondta, az aligátorteknős nem őshonos Magyarországon, és magától nem jut el ide. Tehát, ha hazai vizekben ilyen állatot talál valaki, az biztos, hogy emberi közreműködés miatt került oda.

Egy időben többen tartottak kedvtelésből harapós teknősöket. Akkor volt erre jogi lehetőség, bizonyos engedélyekkel lehetett aligátorteknőst tartani. Aztán változott a jogszabály, és ma már legálisan nem nagyon tarthat magánszemély ilyen állatokat. Ha valakinél volt korábban illegálisan ilyen ragadozó, a problémát többen is úgy gondolták megoldani – ha ezt lehet megoldásnak nevezni –, hogy elengedték magyarországi élővizekben, ami nagyon nem szerencsés.

A szakember azt is elmondta, hogy egy kifejlett aligátorteknős több 10 kilót is nyomhat és akár egy emberi ujjat is képes leharapni.

Nyilván nem arra kell számítani, hogy vadásznak az emberekre, mert alapvetően nem ez a természetük, de mindenesetre biztonsági és természetvédelmi szempontból sem szerencsés, ha hazai vizekben ilyen állatok vannak.

Nem először fordul elő, hogy szabadon garázdálkodó aligátorteknőst találnak civilek. Magyarországon az elmúlt években több ilyen eset is napvilágot látott.

Akár egy emberi ujjat is képesek leharapni – veszélyes aligátorteknőst fogtak a Balatonban

A szakemberek azonban arra emlékeztetnek, hogy ha bármilyen vadállatba botlunk, semmiképp se álljuk útját, hanem kérjünk szakszerű segítséget. Az ártatlannak tűnő találkozás ugyanis könnyen csaphat át támadásba.

#Fókusz#állat#aligátorteknős#rtl#strand#balaton

Címlapról ajánljuk