Fókusz

Kisebb tortaszelet a régi áron, vagy ugyanakkora tortaszelet drágábban – hogyan éli túl az áremelkedést egy cukrászda?

Török ÁdámTörök Ádám

2022. június 29. 20:38

Mikor lesz vége az extrém inflációnak? Hogyan éli túl a durva alapanyagáremelkedést például egy cukrászda? A jegybanki előrejelzés szerint az infláció még nem érte el a csúcsát Magyarországon, sokkal nagyobb áremelés jöhet.

Az euró középárfolyama április elején még csak 370 forint volt, hétfőn bőven 400 forint fölé kúszott. Az árfolyamok naponta változnak, és talán a pillanatnyi csökkenés is közrejátszott abban, hogy sor alakult ki az egyik XI. kerületi valutaváltónál.

Az orosz-ukrán háború egész Európa pénzpiacára hatással volt, de úgy tűnik, hogy a magyar gazdaságot és a forintot felkészületlenebbül érte a térség többi országához képest.

A lengyel zloty árfolyama 3-5 % közötti gyengülést mutat az euróval szemben, a cseh korona még ennél is kisebb értékvesztésen ment keresztül, a forint pedig több mint 10%-os leértékelődést mutat. 

Az infláció mérséklésére az egyik lehetőség a kamatemelés. A jegybank tegnap ezt meg is tette, ami szükséges tűzoltás, de hosszú távon vannak hátulütői. 

Hornyák József, a Portfolio.hu elemzője szerint

a kamatemelések sosem diadalmenetek. Az Egyesült Államokban például a legtöbb kamatemelési ciklus gazdasági visszaesést vont maga után. Hogy ez hosszabb vagy rövidebb gazdasági visszaesés lesz, az attól függ, hogy mennyire viseli meg a gazdaságot.

Hogy mekkora lesz a visszaesés, hogy hány nagyberuházás marad el jövőre, azt lehetetlen megjósolni. Azt viszont mindenki tudni szeretné, hogy hol a határa az egekbe szökő áraknak.

#Fókusz#Gazdaság#infláció#euró#árfolyam

Címlapról ajánljuk