Fókusz

„Ha nem zárnak börtönbe, meghaltam volna” – a magyar származású férfit halálra, majd 100 év börtönre ítélték Thaiföldön, 18 év után szabadult

Dörmer CsabaDörmer Csaba

2022. június 24. 7:29

Krebs Sándort, vagyis Shanit 100 év letöltendő börtönre ítélték drogcsempészet miatt Thaiföld legkegyetlenebb börtönében. Ott kezdett el festeni. Világszenzációnak számított, hogy 10 éve amnesztiát kapott, és 18 év után szabadult az embertelen körülmények közül. Shani most Budapesten mesélt a Fókusznak hihetetlen életéről.

A Fókusz riportere szinte napra pontosan tíz évvel ezelőtt látogatta meg Alexander Krebszet, vagy ahogy mindenki ismeri, Shanit a dél-afrikai Johannesburgban.

A férfit drogcsempészetért halálra, majd 100 év börtönre ítélték, végül amnesztiával szabadult. 18 évet töltött Thaiföld legkegyetlenebb börtönében, 2012-ben engedték ki. 

A hír világszenzációnak számított, nyugati ember még nem ült ennyi ideig ebben a börtönben. A dél-afrikai közszolgálati tévé például így számolt be az esetről:

Erőszakos apa és a drogok

Shani ’56-os magyar szülők gyermekeként a Dél-Afrikai Köztársaságban született és durva, erőszakos nevelőapja miatt már kiskorában rossz útra tévedt. Iskolásként kezdett marihuánát szívni, később pedig a keményebb szerekre is rákapott. Használt mandraxot, LSD-t és kokaint is.

A festéssel élte túl a börtönt – a magyar férfit halálra majd  100 év börtönre ítélték Thaiföldön, 18 év után szabault
 

A férfi felnőttként is a kábítószer rabja maradt. Fogyasztotta és árulta is. Barátja kérésére elvállalta, hogy Bangkokba utazik, hogy kicsempésszen egy droggal teli bőröndöt. A reptéren fülelték le.

Shani testvére, Joan így emlékezett vissza az ítéletre:

Egy nő volt velem, aki tudott thaiul, ő mondta, hogy halálraítélték. Utána azt mondták, ha bűnösnek vallja magát akkor 100 évet kap.

Shani 34 éves volt ekkor, és a halál helyett az életet választotta. Bangkok legszigorúbb fegyházába került, embertelen körülmények közé. 

Festeni kezdett, hogy túléljen

A férfi a börtönben jött rá arra, hogy ha festeni kezd, amit mindig is szeretett, valahogy átvészelheti a rettegést a rácsok között.

Amikor festeni kezdtem, átkerültem egy másik világba, és nem azon gondolkodtam, hogy hol vagyok.

– mesélte.

Mivel a képei népszerűek lettek a rabtársai között, segítették a túlélésben. A börtönben a szerelem is rátalált egy thai lány személyében.

Büntetését 100-ról először 40, majd 18 évre csökkentették, így szabadulhatott 2012-ben. Voltak hosszabb-rövidebb kapcsolatai, de jelenleg szingli. Azt mondja, sok barátnője van, de nem érdekli a komoly kapcsolat. Amikor az emberek megtudják, hogy 18 évet ült börtönben, kíváncsiak lesznek rá, és többet akarnak tudni róla.

A festéssel élte túl a börtönt – a magyar férfit halálra majd  100 év börtönre ítélték Thaiföldön, 18 év után szabault
 

Nelson Mandela ihlette meg

Amióta Shani kiszabadult, a festésnek él és képeinek híre is ment a világban. Ezért is hívták meg most Budapestre, a Magyarság Háza tárlatára. A szervezők a Nelson Mandeláról készült grafikáját választották, hogy kiállítsák a külföldön élő magyar képzőművészek alkotásai között. Shani a képet tíz éve festette, azt mondja, azóta javult a technikája. 28 éve nem telt el úgy nap, hogy ne festett volna.

1994-ben, amikor Shanit elitélték, Nelson Mandela még csak egy börtönből szabadult polgárjogi aktivista volt. Ekkor ért véget az apartheid a Dél-Afrikai Köztársaságban, Mandelából ezután lett elnök. Ő is közbenjárt Shani érdekében, de sikertelenül. A férfi, hazatérése után szeretett volna találkozni vele, hogy megköszönje ezt, de Mandela akkor már nagyon beteg volt. 

Ő inspirált engem. Egy fantasztikus ember, egy legenda. Ő politikai fogoly volt, én egy drogdíler, szóval hatalmas a különbség. Én azért ültem, mert bűnt követtem el, ő pedig politikai okok miatt, de mindketten szenvedtünk a börtönben. 

– mondta Shani. 

Azt mondja, a kezdeti boldogság után el kellett telnie pár évnek, hogy magára találjon. Könyvet írt a börtönélményeiről, de mivel nem beszéli jól az anyanyelvét, keres valakit, aki magyarra fordítaná azt. Azt meséli, a börtönévek után nehezen tudott visszailleszkedni a társadalomba. Könyvének megírása egyfajta terápia volt számára.

Azt hiszem a legfontosabb dolog, hogy szabad vagyok. Soha nem felejtem, hogy hol voltam, és hol vagyok.

Shani rendszeresen tart diákoknak prevenciós előadást. Az általa elkövetett bűnökről, a kábítószerről, a leszokásról, és a börtön szörnyűségeiről mesél.

A festéssel élte túl a börtönt – a magyar férfit halálra majd  100 év börtönre ítélték Thaiföldön, 18 év után szabault
 

Az én üzenetem minden fiatalnak az, hogy tartsd magad távol a drogoktól, mert különben az elpusztít téged. Nálam csoda történt, én szerencsés voltam. Ha nem zárnak börtönbe, akkor meghaltam volna. Ironikusan hangzik, de a börtön mentette meg az életemet.

– foglalta össze legfontosabb tanácsait a férfi, aki azt is mondta, bár a festéssel megtalálta külső és belső békéjét, most új élményeket keres. Elhatározta, hogy 2-3 éven belül Budapestre költözik, mert otthon érzi magát itt.

#Fókusz#shani#krebs sándor#drogcsempész#amnesztia#thaiföld#börtön#festészet

Címlapról ajánljuk