Fókusz

Zelenszkij színészkollégái üzenték Budapestről: Ukrajnában még mindig háború zajlik, szükség van a segítségre

Kecsmár AlexandraKecsmár Alexandra

2022. június 17. 20:58

Elsősorban orvosi eszközök finanszírozására szerveztek európai koncertturnét ukrán előadók. A budapesti állomáson Volodimir Zelenszkij ukrán elnök több volt színészkollégája is fellépett, akikkel a Fókusz stábja interjút is készíthetett.

A koncertturné célja, hogy minél több pénzt gyűjtsenek, amiből legfőképp orvosi eszközöket vennének. Nagy szükség van az egyedi műtőasztalokra, emellett szeretnék összehozni azokat az ukránokat, akik a háború miatt elmenekültek hazájukból.

A csütörtöki budapesti koncerten, a IX. kerületi Bakáts téren olyanok is felléptek, akikkel Volodimir Zelenszkij együtt szerepelt a Nép szolgája című sorozatban – amiben még színészként alakította a miniszterelnököt.

Szeretnénk emlékeztetni az embereket, hogy Ukrajnában még mindig háború zajlik. Néha úgy tűnik nekünk, hogy Európa kezd hozzászokni ehhez a helyzethez, és fontosnak tartjuk felhívni az emberek figyelmét, hogy ez a háború még mindig zajlik, és továbbra is szükségünk van rájuk 

– fogalmazott az egyik előadó.

Zelenszkij színészkollégái üzenték Budapestről: Ukrajnában még mindig háború zajlik, szükség van Európa segítségére
Dmytro Shurov


Dmitro Surov – művésznevén Pianoboy – arról beszélt, hogy hiányzik neki a tervezés, az hogy tudja, merre halad az élete. 

Már a koronavírus-járvány alatt is kiszámíthatatlan volt minden, most a háború miatt még inkább nem tudjuk, hova vezet ez az egész. Egyszerűen egy pillanat alatt elvették tőlünk az életünket 

– fogalmazott.

Az, hogy a zenészek újra színpadon állhatnak, és azt csinálhatják, amit a legjobban szeretnek, feltölti őket. Tudták, hogy nemes cél érdekében indulnak útnak, mégis nehezen hagyták el az otthonukat.

„Amikor elindultam otthonról, volt egy ilyen árulás érzésem, de úgy érzem, hogy most itt sokkal többet tehetünk, hiszen nagyon értékes orvosi eszközökre gyűjtünk, ami aztán hasznára lesz az orvosoknak, katonáknak is. Ez most hasznosabb, és látva az itteni emberek tekintetét, egy kicsit felszabadultam ez alól az árulás érzés alól. Nagyon szeretném, ha mindenki hazatérne, és biztos vagyok benne, hogy mindenki haza is fog menni” – osztotta meg Jevhen Viktorovics Kosovi.

Nemcsak a sorozatban, de az életben is nagyon jó barátok Zelenszkijjel. „Csodálatos embernek ismertem meg őt, jó barátom. Olyan ember, aki az árulást soha nem tudja megbocsátani. Az az elve, hogy hűnek kell lenni a hazához, hűnek kell lenni a barátaidhoz, önmagadhoz, mert ha ezekből valami elvész, akkor az egész összeomlik” – folytatta a férfi.

Zelenszkij színészkollégái üzenték Budapestről: Ukrajnában még mindig háború zajlik, szükség van Európa segítségére
Jevhen Viktorovics Kosovi


A közönség nagy része egyébként Ukrajnából menekült Magyarországra, jól ismerték a fellépőket, együtt is énekeltek velük egyes dalokat. Dmitro Surov is népszerű előadó a hazájában, több mint 37 ezren követik a közösségi oldalán. Nagyon hálás, amiért kijevi otthona a háború során épségben maradt, és a családja is biztonságban van. Egyszer sem fordult meg a fejében, hogy elmeneküljön a háború elől. De a pillanatra, amikor kitört a háború, örökre emlékezni fog.

Sosem fogom elfelejteni a feleségem arcát. Üveges tekintettel nézett maga elé. Mindenki azt kérdezte, hogy úristen, mi történt. Az élet nem készített fel minket erre, február 24-én az életünk teljesen megváltozott

– jegyezte meg.

A hétköznapokban a koncertezés élteti, a háború alatt is a zenével próbál segíteni az embereknek. A Krím-félsziget elfoglalása óta több háborús dalt is írt, amivel biztatni próbálja az ukrán embereket.

„Elég sokat koncertezünk a katonáknak, orvosoknak, azoknak, akik a föld alá menekültek, és elvesztették az otthonukat. Mindenfelé utazunk Ukrajnában és néha a családomat is magammal viszem. Azért nem mindig, mert van, hogy veszélyes helyeken lépünk fel, közel a déli és a keleti határhoz” – mondta az előadó.

Zelenszkij színészkollégái üzenték Budapestről: Ukrajnában még mindig háború zajlik, szükség van Európa segítségére

Jelenleg az Ukrajna keleti részén található Szeverodonyeck városában a leghevesebbek a harcok, ahol egy vegyi üzem területére is behatoltak az oroszok. A legfrissebb adatok szerint csak a tegnapi nap újabb 11 ezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra.

A koncertturné június 23-án ér véget.

#Fókusz#orosz-ukrán háború#budapest#volodimir zelenszkij#koncert#adománygyűjtés#Külföld

Címlapról ajánljuk