Fókusz

Az óvodabuszban felejtett kislány tragédiája után sok szülő tette fel a kérdést: hogyan készíthetik fel gyerekeiket ilyen helyzetre?

Lukács GabriellaLukács Gabriella

2022. június 14. 19:15

A felforrósodott buszban hagyott óvodás tragédiája országos vitát gerjesztett. A kislány halála után valószínűleg a legtöbb szülőben felmerült a kérdés: hogyan tudják felkészíteni gyerekeiket egy ilyen helyzetre, hogyan tudják megelőzni a bajt? Mit tehet valaki, ha bezárják egy autóba?

Tomajmonostoron egy héttel ezelőtt felejtettek egy buszban egy négyéves kislányt. A gyerek reggel fél 8-tól körülbelül délután 3 óráig tartózkodhatott a járműben, amikor rátaláltak. Életveszélyes állapotban szállították korházba, ahol végül pár nappal később meghalt. A tragédia után valószínűleg a legtöbb szülőben felmerült a kérdés: fel tudják készíteni gyerekeiket egy ilyen helyzetre, esetleg meg tudják előzni azt? 

A pszichológus szerint a gyerekeknek első sorban azt lehet megtanítani, hogyan ne maradjanak le társaiktól, hogyan figyeljenek egymásra, párjukra, és hogyan figyeljenek mindig a velük utazó felnőttre, pedagógusra. Fontos, hogy konkrét, könnyen betartható utasításokat adjunk a kicsiknek, ugyanis minél kisebb a gyerek, annál kevésbé lehet őt döntési, mérlegelési helyzetbe hozni. 

Szakértőnk azt is megmutatta, mit lehet tenni, ha mégis egy bezárt autóban ragad valaki. 

#Fókusz#tragédia#óvoda#óvodás#óvodabusz#hőség

Címlapról ajánljuk