Fókusz

László tervezte és gondozza a világ legnagyobb úszó parkját

Kecsmár AlexandraKecsmár Alexandra

2022. június 13. 19:45

Négy medence, kosárlabdapálya, szörfszimulátor és egy 1400 férőhelyes színház is található a világ legnagyobb tengerjáró hajóján, mégsem ezek miatt különleges számunkra az úszó város. A fedélzetére egy komplett parkot is megálmodtak, amit a magyar származású Turós László tervezett és jelenleg is ő gondozza a növényeket. 

Turós László soha nem szeretett volna hajón dolgozni, mégis már 13 éve él az úszó járművön. Sok kihívással jár, de már egyáltalán nincs bezártságérzése és a honvágyhoz is hozzászokott. A világ legnagyobb turistahajója eredetileg Kínából indult volna, a koronavírus-járvány azonban közbeszólt, igy jelenleg Európa déli részén tartózkodnak, minden nap más városban kötnek ki.

László 1993-ban végezte el az egyetemet Magyarországon, majd egy csereprogram segítségével az Egyesült Államokig is eljutott. Mielőtt belevágott a hajózásba, Dél-Floridában élt, ahol trópusi növényekkel foglalkozott. Munkái közül a mostani hozta a legnagyobb elismerést és egyben a legtöbb fejtörést is.

Több tízezer növényt gondoz a hajón, amiért vele együtt összesen négy kertész felel. Sorsukat elejétől kezdve követi, azt mondja, olyan, mintha a gyermekei lennének. Szinte minden levelet ismer, néha még beszél is hozzájuk.

Körbejárok a parkban, megnézem mi történt előző éjjel. Soha nem lehet tudni, mi vár rád, mert egy vihar tönkre tudja őket tenni, lefújja a virágokat, összetöri az ágakat, valamikor pedig a vendégek tesznek kárt benne

– mondja a főkertész.

Ha egy növényre már nincs szükség a hajón, arról is ő gondoskodik, hogy az biztonságban éljen tovább, valahol máshol.

A hajós élet miatt sok mindenről le kellett mondani. A családját és a barátait egy évben mindössze egyszer látja, és a karácsonyt sem tudják együtt tölteni. Mindemellett mégis hálás, hogy egy hajón élheti az életét és azt csinálhatja, amit a világon a legjobb szeret. 

#Fókusz#Külföld#főkertész#hajó#luxus#central park#turós lászló

Címlapról ajánljuk