„Nagyjából egyszerre fogunk megöregedni” – Totó, a szobahattyú nem akar elszakadni gazdájátólTotó egy nádasban talált tojásból született, és már néhány hónapos korában megmutatkozott ragaszkodása az emberhez. Most pedig hiába vált felnőtt, ivarérett hattyúvá, nem tud és nem is akar elszakadni gazdájától, Gábortól.
Fókusz

„Nagyjából egyszerre fogunk megöregedni” – Totó, a szobahattyú nem akar elszakadni gazdájától

Czakó JózsefCzakó József

2022. május 12. 20:20

Totó egy nádasban talált tojásból született, és már néhány hónapos korában megmutatkozott ragaszkodása az emberhez. Most pedig hiába vált felnőtt, ivarérett hattyúvá, nem tud és nem is akar elszakadni gazdájától, Gábortól.

Totó eredetileg Csibe volt. Ezt a nevet adta neki Lídia, aki a hattyútojást Balatonfenyvesen, a vízen lebegve találta meg. A varjak már próbálták feltörni a tojást. A biztos pusztulástól mentette meg a hölgy, aki hazavitte és melegen tartotta. Majd csoda történt.

A két hónapos totyogó hattyúfióka gyorsan a látogatók kedvence lett a keszthelyi madárparkban. Első ránézésre talán nem feltűnő, de túlsúlyosnak számított, jól tartották, hiszen tápot, kukoricadarát is kapott, míg a környzetben nem jut hozzá ilyen ínyencségekhez. 

Totó autózik

Új gazdája Rigó Gábor lett, akinek már volt tapasztalata ezzel a fajjal, több hattyúja is volt. Ez a madárfaj védett Magyarországon, különleges engedélyt kapott, hogy megtarthassa. És közben Totóból igazi szobamadár lett, aki imád a lakásban is lenni. Igaz, Gábor három gyermeke közül csak az egyiket fogadja el.

Gazdája eredetileg azt szerette volna, ha Totó eléri a kifejlett példány súlyát és magasságát, akkor elviszi a Balatonra, és elengedi, hogy Totó normális hattyúéletet élhessen, hároméves korában párt válasszon, területet foglaljon, és szaporodjon. 

Totó gazdájával, Rigó Gáborral

Úgy tűnik, ez azonban csak terv marad, Totó ugyanis szemmel láthatóan nem megy sehová, főleg nem a természetbe.

Totó még gyerek, 25-30 évig él, én nem vagyok fiatal, nagyjából egyszerre fogunk megöregedni. 

Mondta a gazdája, aki úgy tervezi, hogy felkészíti a saját otthonát is arra, hogy Totó most már élete végéig velük marad.

#Fókusz#állat#totó#hattyú#szobamadár#rtl#ma

Címlapról ajánljuk