Fókusz

Magyarországon készült a vb-re az ukrán jégkorong-válogatott, a játékosok a Fókusznak meséltek háborús élményeikről

Kilyén TamásKilyén Tamás

2022. április 29. 19:35

Sokan az oroszok által elfoglalt területekről menekültek és a frontvonal közelében élték mindennapjaikat. Most Magyarországon készülhetnek fel a világbajnokságra, de a lelki terheket nehéz letenni az edzéseken.

Szergej Pysarenko, az ukrán válogatott kapusa Herszonban élt és a helyi csapatban játszott, amikor az oroszok támadást indítottak. Herszon volt az első nagyobb ukrán város, amit az orosz erők elfoglaltak. A hálóőr még időben el tudta hagyni a települést.

A herszoni vezetők azt mondták, nem tudjuk megvédeni a várost, olyan gyorsan elfoglalták az orosz katonák. Ismertem néhány srácot, akik megszervezték a saját ellenálló csapatukat, de velük nagyon hamar végeztek az oroszok. Egyből láttuk, hogy itt nincs esélyünk. Most mindenki azt várja, és abban bízik, hogy az ukrán hadsereg megközelítse a várost, és felszabadítsák őket az orosz elnyomástól.

A legfrissebb hírek szerint az oroszok viszont már népszavazást tartanának a város függetlenségéről, létrehozva egy újabb, általuk „népköztársaságnak” nevezett területet Ukrajnában. Így lehet, hogy mire Szergej hazatérhet, otthona már egy másik országhoz tartozik.

Az ukrán játékosok most azért lehetnek Magyarországon, mert a katonai behívólevelük mellett megkapták válogatott behívójukat is, a magyar szövetség pedig felajánlotta nekik, hogy nálunk készülhetnek fel a szerdán kezdődött világbajnokságra, ahol egyébként első meccsükön az ukránok 7:0-ra győztek Szerbia ellen.

 

A felnőttválogatott tagjai speciális elnöki engedéllyel hagyhatták el az országot. A lengyelországi világbajnokságon bizonyíthatnak, és ha sikerül megnyerni a csoportjukat, akkor feljuthatnak a legjobbak közé. A vb után viszont a játékosoknak haza kell térniük Ukrajnába, és ha a katonai helyzet azt kívánja, akkor csatlakoznak a hadsereghez.

#Fókusz#orosz-ukrán háború#jégkorong#Sport#ukrán válogatott

Címlapról ajánljuk