Fókusz

Kalandban nincs hiány – így él a magyar pár az öreg vitorláson, amivel körbeutazzák a Földet

Ásványi EszterÁsványi Eszter

2022. április 28. 18:09

Réka és párja úgy döntöttek, mindent hátrahagynak, és körbeutazzák a Földet majdnem 50 éves vitorlásukkal. Ennek már négy és fél éve, azóta élnek a hullámok tetején. Az áramot napelemekből nyerik, sós vízből édeset csinálnak, és 3D nyomtatójuk segítségével bármit kinyomtatnak az óceán közepén.

A pár Észak-Horvátországból indult világ körüli útjára. Azóta egy évet Görögországban töltöttek, majd következett Olaszország, a Baleár-szigetek, Spanyolország, majd Gibraltárnál kihajóztak az Atlanti-óceánra, ezzel elhagyva a Földközi-tengert. Jelenleg a Zöld-foki-szigeteken állomásoznak. Ritkán mennek kikötőkbe, a legtöbbször egy védett öbölben horgonyoznak.

 

Réka home office-ból végzi a munkáját, mellette pedig nagy szerelme lett a vlogolás. Amerre járnak, interjúkat készít, hogy még közelebbről megismerhessék a különböző országok kultúráját.

Meg szeretnénk érteni a helyi embereket, ezáltal megérteni a történelmüket is. Ezért interjúkat készítek a helyi folklórról, kultúráról és minden olyan dologról, ami tipikus egy adott helyen.

– mesélte a Fókusznak Réka, aki szerint az a legjobb utazásaikban, hogy folyamatosan rákényszerülnek arra, hogy kilépjenek komfortzónájukból. A különböző kultúrák hatásait saját bőrükön tapasztalják, csakúgy, mint az időjárási körülményeket. Útjuk során próbálnak összhangban élni a természettel, ami sokszor kihívást jelent:

Ha esetleg vihar ér minket az óceánon, akkor már megvannak a bevált taktikáink, amit ilyenkor alkalmazunk. 

Réka szerint az az egyik legrémisztőbb a vitorlás életben, hogy folyamatosan szembesülnek a természet mindent elsöprő erejével. Éppen ezért próbálnak minél önfenntartóbb módon utazni.

 

Van egy 3D nyomtatónk a hajón, amivel rengeteg nagyon hasznos dolgot kinyomtattunk már a hajóra. Ez számunkra nagy heuréka élmény volt, mivel az áramot napelemekből nyerjük, és akár az óceán közepén is nyomtathatunk magunknak. 

– mondta Réka, aki párjával vízgéppel készít a sós vízből édeset, ezáltal is próbálnak minél inkább környezettudatosak maradni.

Rékáék úgy tervezik, két héten belül a nyakukba veszik az Atlanti-óceánt, hogy Dél-Amerika partjainál szerezzenek új élményéket.

#Fókusz#Életmód#vitorlázás#kaland#föld körül

Címlapról ajánljuk