Fókusz

„Ilyen musicalt itthon még nem mutattak be” – a tizenötödik aradi vértanúról szól a Madách új zenés darabja

Fehér IstvánFehér István

2022. április 23. 19:40

A 15. aradi vértanúról, Kazinczy Ferenc fiáról, Kazinczy Lajosról szól a Madách Színház legújabb musicalje, a főszereplőt az X-Faktor felfedezettjei, Borbély Ricsi és Solti Ádám alakítják felváltva. A történelmi darab modern elemekkel, például slam poetry és rap részletekkel kerül még közelebb a nézőkhöz, az előadásban Lajos szerelmét alakító színésznő, Gubik Petra szerint pedig A tizenötödikhez hasonló musicalt még nem mutattak be eddig Magyarországon.

A Tizenötödik című darab 1848-49-ben játszódik, 29 éves főhőse egy tiszt, aki a Magyar Honvédség utolsó főparancsnoka volt. A szerelmes, bohém, szegény és céltalan ifjúból a szabadságharc hőse lesz, aki csaták sorsát dönti el, szuronyrohamot vezet.

A szerzők megtaláltak egy ismert, de még is ismeretlen történelmi tényt: Aradon 15 vértanú volt – miközben a nemzeti emlékezet 13-ról beszél – de ezt a 15. aradi vértanút, akit Kazinczy Lajosnak hívtak, és a nagy nyelvújító, Kazinczy Ferenc fia volt, két héttel a 13-ak után végezték ki

– mesélte Szirtes Tamás rendező, akinek az elképzelése az volt, hogy egy történelmi témát a mai színház modern eszközeivel állítson színpadra, olyan zenei és látványelemekkel, amivel a fiatalokhoz is közelebb viheti a történetet.

Kazinczy Lajos szerelmét Gubik Petra alakítja, aki csak úgy, mint a főszereplők, az X-Faktor felfedezettje volt. Solti Ádám és Borbély Ricsi játsszák felváltva a főhőst. Azt mondják, hogy a kellékek is segítenek nekik az alakításban, de a jelmezek is, amelyek inkább csak megidézik az adott kort, de nem másolják. 

Gubik Petra szerint a slam poetryvel és rap betétekkel megtűzdelt darabhoz hasonló musicalt még nem mutattak be Magyarországon.

 

#Fókusz#musical#madách színház#színház#solti ádám#borbély richárd#gubik petra#rtl#a tizenötödik#ma

Címlapról ajánljuk