Fókusz

Maszk, oltási igazolás, súlyos drágulás – mire kell most számítani a magyarok kedvenc nyaralóhelyein?

Czakó JózsefCzakó József

2022. április 21. 6:04

A koronavírus-járvány sokadik hulláma után 2022 nyarán sokfelé ismét szabad az utazás és a pihenés. A korlátozásokat több országban eltörölték, de az árak emelkednek, sok helyen pedig már most lehetetlen szállást találni. A Fókusz utazási körképéből kiderül, hova érdemes most utazni, ha külföldre mennénk.

Európa több országában még mindig kérik az oltási igazolást, és arra is fel kell készülni, hogy az áremelkedések főként az üzemanyagárakat érintik jelentősen. De melyik országban milyen konkrét szabályok vannak érvényben?

Oláh Sándor horvátországi utazásszervező azt mondta, náluk már október-november környékén elkezdődtek a foglalások, és mostanra már több apartmanukban teltház, vagy teltházközeli állapot van. A partnereik is úgy tapasztalják, hogy jóval nagyobb a foglalási kedv, mint az elmúlt években – mondta a Krk-szigeten utazásokat szervező Oláh.

Április 9-e óta az uniós állampolgárok szabadon és korlátozásmentesen léphetnek be Horvátországba. Sem covidigazolvány, sem teszt nem szükséges. 

„Horvátországban nem láttam jelentős változást a szállások árában. Mi nem emeltünk egyáltalán, és a partnereinknél sem láttam emelést, maximum néhány százalékos drágulásról tudok. A bolti árak, ahogy egész Európában, emelkednek” – mondta.

A kuna árfolyama szerdán 51 és 54 forint között volt a valutaváltóknál (a hivatalos középárfolyam 49,1 forint), így az alábbi kiskereskedelmi árakat nagyjából ötvennel kell megszorozni:

  • Félkilós kenyerek: 7-8 kuna;
  • előre csomagolt felvágottak: 14-20 kuna, de vannak olcsóbbak is;
  • tej: 6 kuna;
  • 10 darab tojás: 13-14 kuna;
  • marhahús 42-65 kuna; 
  • disznóhús 25 kuna;
  • egyliteres gyümölcslék: 13-15 kuna;
  • olaj: 20 kuna.

Oláh szerint a boltokban további áremelkedésre kell számítani, minimum 10-20 százalékos, vagy akár kicsit nagyobb drágulás is jöhet.

Horvátországban az üzemanyagok ára 30-40 százalékkal nőtt, így most körülbelül 700 forintnak megfelelő összegért lehet 1 liter benzint tankolni.

Velence megtelt

Az Adriai-tenger túloldalára, Olaszországba még mindig csak uniós digitális oltási igazolvánnyal lehet belépni, a magyar igazolást nem fogadják el. Akinek nincs ilyen dokumentuma, vagy nem kapott oltást, annak a belépés előtt negatív covidtesztet kell produkálnia. Itáliában ugyanakkor nem lesz olcsóság, és talán jó szezon sem.

Az árak nagyon megnőttek, az autóbérlés ára Cataniában majdnem a duplájára emelkedett a  tavalyihoz képest, és az éttermekben is 20-30 százalékos áremelkedést lehetett látni.

 – mondta Sparta Achille Szicíliából a Fókusznak. 

Velencében kísérleti jelleggel a nyáron bevezetik az előjegyzési és belépődíjas rendszert. Akik csak egy napra mennek a városba, legfeljebb 10 eurós belépőjegyet kell majd venniük, a turisták napi számát pedig 50 ezerben próbálják korlátozni.

Vonzó célpont lehet idén is Görögország és Törökország. Mindkét országba szükséges oltási igazolvány, ennek híján tesztet kell felmutatni. Görögországban beltéren, taxiban vagy tömegközlekedésen továbbra is kötelező a maszkviselés. Az orosz-ukrán válság miatt nagyszámú orosz és ukrán utazóra kevésbé számíthat most Törökország, ezért talán nem fogynak el olyan gyorsan a helyek, mint más években – mondta Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője.

Repülés és utazási díjak

Március 7-e óta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren már nem kötelező a maszkviselés a 2. terminál utasforgalmi területein, a gépek fedélzetén azonban már megkövetelhetik ezt a légitársaságok. Ha az indulási vagy az érkezési ország szabályai előírják a maszk használatát, akkor viselni kell, minden más esetben egyéni döntés kérdése. Nyaralásra készülve erről is érdemes tájékozódni, még akkor is, ha olyan országba utazunk nyaralni, ahol egyébként ez már nem elvárás. 

Az infláció miatt Európa számos országában drágulásra kell készülni, azonban több szabály is védi az utazni vágyók pénztárcáját: például 

az utazás előtt húsz nappal már nem emelhetnek árat az irodák, ennél korábban pedig legfeljebb csak 8 százalékkal kérhetnek többet, mint ami a szerződésben szerepelt.

#Fókusz#Külföld#utazás#turizmus#nyár#covid

Címlapról ajánljuk