Fókusz

Közel a nyolcvanhoz, a nyolcadik olimpiájára is kitekerne Cseuz László

Barva ÁdámBarva Ádám

2022. április 9. 20:00

78 éves Cseuz László a 8. olimpiájára készül, de természetesen nem versenyzőként. A sportoló 1992 óta –  egyetlen kivétellel – mindegyik nyári olimpia helyszínére eltekert biciklijével. Több százezer kilométer van már a lábában, de közel a nyolcvanhoz még mindig bírja.

A nyugdíjas testnevelő tanár „első olimpiájára” 48 évesen jutott el, az akkor 16 éves lányával Barcelonáig bicikliztek. A versenyeken nem maradtak, megnézték a tűzijátékot és indultak is haza.

A ’92-es olimpia után biztos volt benne, hogy 4 évvel később Atlantába is elmegy kerékpárral. Lánya ide már nem tartott vele- egyedül utazott, angol nyelvtudás és technikai segítségek nélkül.

Utazásai alatt sokszor járt rizikós helyeken, de mindig épségben jutott haza. Sohasem félt és veszélyben sem érezte magát. 

A sors iróniája, hogy a legnagyobb balesetét nem a külföldi útjain, hanem egy magyarországi túrán szenvedte. 

2018-ban elütötte egy motoros. Lászlót súlyos sérülésekkel szállították kórházba, ahol 38 napot töltött. A vállában az izomszalag sérült, később térdprotézist is kapott.

Először csak két olimpiára tervezett, Atlanta után azt mondta, hogy soha többet, mert az is veszélyes volt. Ausztrália után újra elgondolkodott a visszavonuláson, de Peking után biztos volt benne, hogy nem folytatja.  Aztán nyaggatták, hogy London közel van, de nem volt még Dél- Amerikában, oda is el kéne menni. Rio után szintén azt gondolta, hogy az volt az utolsó túra. 

Két év múlva éppen 80 éves lesz, ha vállalja az utat Párizsba, a 8. X-et a 8. olimpiáján ünnepelheti.

A párizsi játékok után viszont biztosan visszavonul, 2028-ban Los Angelesbe nem kockáztatná az egészségét 84 évesen. Repülővel, turistaként pedig nem menne, úgy fogalmaz: ha eddig kerékpárral ment, szégyen lenne mással utazni.

#Fókusz#cseuz lászló#olimpia#biciklis#rtl

Címlapról ajánljuk