Fókusz

„A gázért dolgozunk” – négyszeresére emelkedett Valkó Eszterék gázszámlája Hollandiában az ukrajnai háború kezdete óta

Marenec FruzsinaMarenec Fruzsina

2022. március 24. 5:19

Lassan egy hónapja minden az Ukrajnában zajló háborúról szól. Több külföldi nagyvárosban, a hírek mellett ukrán zászlók emlékeztetik az embereket a háborúra.

Valkó Eszter Hollandia északi részén, Groningenben él családjával, ahol a helyi ifjúsági zenekar adománygyűjtő koncertet rendezett. Azt mondja a holland kormány 20 millió eurót adott Ukrajnának és 25 ezer háborús menekültet fogadott be.

És hát több helyen voltak tüntetések. Amszterdamban, ha jól tudom 15 ezer ember ott volt a tüntetésen. Ez eléggé azt bizonyítja, hogy az embereket nem hagyja hidegen a háború


– mondta a színész. Folyamatosan figyeli a sajtót. Helyi és nemzetközi híreket is olvas, hogy mindig naprakész legyen. A földrajzi távolság miatt a hollandok nem érzik a bőrükön a háborút, de a gazdasági hatások őket is elérték. 1977 óta nem volt ekkora infláció mint most. Talán a gáz árán érzékelhető leginkább a háború. Valkó Eszterék tavaly télen 150 eurót, mostani áron számolva 56 ezer forintot fizettek a gázért, idén viszont már 650 eurót, vagyis 236 ezer forintot.

Azt gondolom, hogy ez egy óriási nagy különbség. Tehát tulajdonképpen elmondható, hogy a gázért dolgozunk, ami elképesztő. Tényleg, amikor megkaptuk a számlát, azt hittük, hogy tévedés…. amikor sétálok a kisfiammal, sokszor látom, hogy emberek kabátban ülnek és olvasgatják az újságot vagy úgy nézik a televíziót

– mondta Valkó Eszter. Több ezer kilométerre Hollandiától, az Amerikai Egyesült Államok nyugati partján él Kiss Dóra, színésznő. Azt mondja, Los Angelesben most minden a háborúról szól. A háború hatása a tengerentúlra is begyűrűzött, 50 százalékos emelés után 6 dollár fölé nőtt egy gallon üzemanyag ára. Ez literként 520 forintot jelent.

Az üzemanyag drasztikus drágulása mindenhol tapasztalható. A portfolio.hu összesítése alapján Hollandiában a legdrágább: 749 forintért tankolhatunk egy litert. Őket követi Finnország, Dánia, Görögország és Olaszország.

#Fókusz#Külföld#külföldi magyarok#orosz-ukrán háború#valkó eszter#kiss dóra#ma

Címlapról ajánljuk