Fókusz

Négy és fél éven át újították fel az Operaházat, megmutatjuk, milyen lett

Fehér IstvánFehér István

2022. február 26. 18:58

Teljesen felújították az Operaház épületét. A pincétől a padlásig, szinte minden egyes négyszetcentiméterén emberek százai dolgoztak az elmúlt négy évben. Ott voltunk akkor, amikor elkezdték, és mi mutatjuk meg először azt is, hogy milyen lett most a Magyar Állami Operaház.

Március közepén újra megnyitja a kapuit a nagyközönség előtt a Magyar Állami Operaház gyönyörű neoreneszánsz épülete, amelyet négy és fél évig újítottak fel, szó szerint a pincétől a padlásig, amit a Fókusz stábja is megörökíthetett. 

A monumentális helyreállításon sok száz szakember – többek között - építész, iparművész, restaurátor is dolgozott. A dalszínház visszanyerte az eredeti szépségét, miközben 21. századi technológiával is felszerelték. Kiemelten a fejlesztve az elavult színpadot és nézőtér akusztikáját. 

A felújítás tervezője és egyik motorja Zoboki Gábor Ybl és többszörös nívódíjas építész, akinek a nevéhez többek között a Müpa is kötődik. Szenvedélyesen hitt abban, hogy itt az ideje, hogy végre teljeskörűen állítsák helyre a műemléki épületet.  

A tervezési szakaszban 2-300 ember, most 5-600 fő dolgozott az Operaház épületének felújításán.

A felújítás első nagyobb lépése a színpadtechnika béépítése volt. Az építész azt mondta, korábbi olyan elavult volt, hogy emlékszik olyan előadásra is, amikor a zene és az ének ellenére is hallani lehetett a nyikorgó színpadi mozgásokat.  

Az épület egyik ék köve az iparművészeti remekmű csillár, aminek az értékét az is növeli, hogy a mai napig az eredeti kézi csörlővel engedik le a nézőtérre, ebből a fölötte található zsinórpadlásból, 15-20 perc alatt. 

Az Operaházat március 12-én nyitják meg a Hunyadi László opera premierjével, majd egy új balett bemutatóval is készülnek.  A felújító csapat és az Operaház szerint is a végeredmény a magyar kultúra egyik büszkesége lesz, amire külföldről is felfigyelnek majd. 

#Fókusz#operaház#magyar állami operaház#felújítás#rtl#zoboki gábor

Címlapról ajánljuk