Fókusz

Egy kis budakalászi műhelyben készül hollywoodi szuperprodukciók sok egyedi kelléke

Gosztonyi ZsoltGosztonyi Zsolt

2022. február 10. 18:59

Sok filmrajongó nem is tud róla, hogy hollywoodi szuperprodukciók sok kelléke egy kis budakalászi műhelyben készül. A 15 fős csapat tárgyai például a tíz Oscar-díjra jelölt Dűnében is szerepelnek. A Fókusz stábja a műhelyben járt.

Dániel és Zoltán vezeti azt a budakalászi műhelyt, ahol sok hollywoodi szuperprodukcióhoz készít egyedi tervezésű kellékeket, berendezéseket egy 15 fős csapat, amelynek tagja például asztalos és esztergályos is.

Műhelyükben több poszter is van a falon azokról a filmekről vagy sorozatokról, amelyekben az általuk gyártott tárgyak láthatók. Ilyen például a 10 Oscar-díjra jelölt Dűne. A magyar csapat már készül a sci-fi második részére, és bár eddig csak külföldi bérmunkában dolgoztak, a nagy költségvetésű Hunyadi-filmsorozathoz is van már megrendelésük.

A filmes világban rengeteg sztori adódik. Előfordult például, hogy egy gumihalat kellett készíteni és elvinniük az Északi-tengerhez, de mire a kollégájuk odaért, már nem volt szükség a kellékre. Vagy volt, hogy hónapokig dolgoztak egy mozdonyon, ami aztán csak néhány másodpercre tűnt fel a filmben. Évekkel ezelőtt pedig egy reklámfilmhez táncoló fókát kellett szerezniük néhány nap alatt, vagy egy holttestet – amely természetesen gumibábu volt – csak egy autó tetőcsomagtartóján tudtak szállítani a fővárosi csúcsforgalomban. De ebben a szakmában nincs olyan, hogy valamit nem tudsz megoldani, minden kérést teljesíteni kell – mondják.

#Fókusz#Belföld#mozi#budakalász#műhely#oscar-díj#film#kellékek

Címlapról ajánljuk