Fókusz

Kulka János is segíti a gyógyulásban Lang Györgyit, aki stroke-ja után először adott interjút

Fehér IstvánFehér István

2022. február 4. 18:07

Lang Györgyi három hónappal ezelőtt kapott agyérgörcsöt, azóta keveset lehetett tudni az állapotáról. Most mindenkit megnyugtatott, hogy jól van, és Falusi Mariannal már a márciusi Pa-dö-dő koncertre készülnek. 

„Sziasztok! Itt Lang Györgyi, köszöntöm a Fókusz nézőit, stroke-osokat külön. Jól vagyok, velem ne foglalkozzatok!” – így üzent az RTL nézőinek a legendás Pa-dö-dő együttes tagja, aki a Fókusznak adott interjút. Lang Györgyi három hónappal ezelőtt kapott agyérgörcsöt, azóta keveset lehetett tudni az állapotáról. Most viszont mindenkit megnyugtatott, jobban van, és már visszatért a Klubrádióba is.

Az énekesnőt az otthonában látogatta meg a Fókusz stábja, ahol a barátai egész nap figyelnek rá. Állapota hétről hétre, napról napra jobb, egyre érthetőbb a beszéde is. Azt mondja, a mentális funkciói nem sérültek, csak kicsit lelassult a beszéde, és a jobb keze nem mozog.

Nem sokkal az őszi egyiptomi nyaralásuk után, november közepén lett rosszul, az egyik reggel ijesztő tüneteket tapasztalt magán.

Felébredtem, és éreztem, hogy annyira sem tudok mozogni, mint azelőtt, és így beszéltem, leejtettem a telefont, de volt másik, és mindenkit összehívtam, hogy baj van, gyerünk

– mesélte Lang Györgyi.

Csöngött a telefon, sokunknál csöngött. A Györgyi hívott, azt mondta, hogy baj van, nem tudok mozogni és nehezen beszélek. Mondom, mi van, covid vagy mi, és azzal a lendülettel öltöztem, és jöttem be Szentendréről, és mire beértem, már ott állt két mentő és a teljes baráti kör

– mondta barátja és művésztársa, Falusi Mariann.

Mint kiderült, agyérgörcsöt kapott. Négy hétig volt az Amerikai úti idegsebészeten, Dr. Kamondi Anita kezelte, aki egyébként az énekesnő jóbarátját, Kulka Jánost is. 

És nemcsak a kezelőorvosuk volt ugyanaz, hanem a kórházi szobájuk is.

Kulka János egyébként mindenben segíti Lang Györgyit a gyógyulásban, és együtt gyakorolják a logopédus feladatait.

Minden másnap jön, kijavítja a hangsúlyaimat, de meg van elégedve

– mesélte Györgyi.

Elmondása szerint a kórházban töltött időszakról csak jó emlékei vannak, a nehezebb napokra nem emlékszik, de nyugodt volt, mert tudta, hogy a legjobb kezekben van. Azt mesélte, az ápolók úgy búcsúztak tőle, hogy még sosem láttak ilyen vidám beteget.

Bizton állíthatom, hogy nem erőltettem. A kórházban nagyon jó kedvem volt, mindennek a fonákját látom meg típus vagyok, a többiek sokkal jobban kiborultak

– mondta Lang Györgyi.

Amikor a kórházban kezdett magához térni, és mutogatott így nekem. És nem értettem, hogy mit akar – akkor még nem tudott beszélni –, mondta, hogy ööö, és kiderült, hogy szemben volt egy óra, ami ferde volt, és – Györgyi rendmániás – nagyon nehezen viseli, ha valami nem úgy áll, ahogy szokott. Helyreállítottam az órát, és akkor tudtam, hogy minden rendben van

– mesélte barátjáról a művész.

Lang Györgyi ugyan még óvatosan, de már egyre több helyre megy el az ismerőseivel. Mindig is imádott beszélni és énekelni, ezért alig várta, hogy újra mikrofon elé ülhessen, ez is motiválta a gyógyulásban. Amikor a kényszerszünet után, a múlt héten ismét hallható volt a Klubrádió Ötös című műsorában, 

több mint 4000 üzenetet kapott a hallgatóktól.

Amikor nem gyakorol, akkor sokat tévézik, főleg híreket néz. Azt mondja, a jobb keze bénasága a legnagyobb probléma számára, mert így nem tudja hajtani a kerekesszéket sem.

Bal kézzel nem tudok semmit, nem baj, mert tegnap előtt 1 millimétert tudtam mozgatni, és akkor jön a többi

– mondta.

Gyógytornász jár hozzá, heti háromszor pedig logopédus foglalkozik vele. Falusi Mariann-nal közösen azt mondják, a Pa-dö-dő él és élni fog, és már a közös színpadi visszatérésre készülnek.

Az éneklés mondjuk úgy, hogy alakul. Én otthon énekelek, de az nem publikus 

– viccelődött Lang Györgyi.

Mindennap gyakorol a Györgyi. Készülünk, és a nagy bemutató március 11-én lesz a Budapesti Kongresszusi Központban, ahol a Pa-dö-dő fellép teljes valójában

– mondta Falusi Mariann, aki arról is beszélt, a legtöbbet Lang Györgyi tesz azért, hogy javuljon, hihetetlen akarattal és kitartással.

Azoknak, akik azt gondolják, hogy „jaj szegény”, annak együtt üzenik, hogy ő nem érzi szegénynek magát.

#Fókusz#Belföld#lang györgyi#stroke#első interjú#klubrádió

Címlapról ajánljuk