Fókusz

Február 4-én kezdődik a 24. téli olimpia – milyen esélyekkel indulunk?

Hubai AntalHubai AntalHajdú OrsolyaHajdú Orsolya

2022. január 29. 18:47

Peking az első város a történelemben, ahol nyári és téli olimpiát is rendeznek. Kína 22 milliós fővárosára figyel majd a világ jövő hét péntektől, amikor fellobban az olimpiai láng a 24. téli olimpián.

Csak úgy, mint a nyári játékokon, most is rendkívül szigorú járványügyi intézkedéseket kell betartani az olimpikonoknak. Csütörtök reggel elsőként az egyelőre megfogyatkozott magyar gyorskorcsolya-válogatott indult el Kínába. Liu Shaoang és Varnyú Alex a héten lettek koronavírusosak, így ők egyelőre Budapesten maradtak.

A gyorskorcsolya-válogatottal együtt 14 fős csapat utazott, illetve utazik ki a 24. téli olimpiára. Indulnak magyarok alpesi síben, műkorcsolyában, sífutásban és a történelemben először magyar színekben induló snowboardos is lesz az ötkarikás játékokon.

A pekingi téli olimpián már biztosan lesz egy különleges magyar sportszakmai siker. Pádár Beátát kérték fel a női gyorskorcsolyaversenyek főbírójának, ezt a posztot korábban nemhogy magyar, de még nő sem töltötte be. Beáta figyel majd a videóbíróval és az asszisztensekkel a versenyek szabályosságára, például a két magyar versenyző, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia futamainál is.

Rendhagyó olimpia lesz Pekingben, mivel a nagyhatalmak nagy része diplomáciai bojkottot hirdetett. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Dánia, Belgium, Kanada, Észtország és Litvánia vezetősége egyetlen fővel sem jelenik majd meg az ötkarikás játékokon. Az országok így tiltakoznak az ellen, hogy a kínai kormány kényszermunkára fogta be a Hszincsiang régióban élő, körülbelül egymillió muszlim vallású ujgur kisebbséget. Átnevelőtáborokat hoztak létre, és sterilizálják őket. Kína azt üzente a bojkottáló országoknak, hogy megfizetnek majd ezért.

#Fókusz#Sport#Külföld#téli olimpia#peking#magyarország#magyar sportolók

Címlapról ajánljuk