Fókusz

Évtizedes tévedés, hogy magyarok találták fel ezeket a világhírű találmányokat

Jász ZoltánJász Zoltán

2022. január 29. 18:10

Irinyi János találta fel a gyufát? Asboth Oszkár alkotta meg az első helikoptert? Neumann János a számítógép atyja? És Puskás Tivadar fejéből pattant ki a telefonközpont ötlete? Eddig úgy tudtuk, hogy igen. Az elmúlt években jó néhány találmányról derült ki, hogy nem sok, vagy éppen semmi köze nincs azokhoz a magyarokhoz, akiknek a nevéhez kötjük őket, legalább is itt Magyarországon.

A Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytárában 16 ezer tárgyat őrizenk a XVIII. századtól szinte napjainkig. Domonkos Szabolcs muzeológus mutatta meg azokat a világhírűvé vált tárgyakat, amelyekről úgy tudjuk, hogy magyarok találták fel őket.

Például a modern gyufát. Mindenki úgy tudja, az iskolában is azt tanították, hogy a könnyen működtethető biztonsági gyufát Irinyi János találta fel. Pedig nem. John Walker már 1826-ban bemutatta gyufáját. Nála egy dobozban 50 gyufaszál, valamint egy csiszolópapír volt, ezen kellett keresztülhúzni a gyufát, hogy meggyulladjon. Irinyi gyufája sokkal praktikusabb volt, mint a korábbiak, de ő csak egy volt azon feltalálók közül, akik folyamatosan fejlesztették ezt az eszközt.

Úgy tudjuk, hogy a számítógép működési elvét is egy magyar dolgozta ki, Neumann János, pedig valójában nem. A világ első számítógépét, az ABC-t 1939-ben tervezték. Néhány évvel később készült el a második. Az 30 tonnát nyomott, 18 ezer rádiócsövet tartalmazott, és átlag 15 percenként elromlott. A számítógép feltalálása – akárcsak sok más találmányé – csapatmunka, sok-sok ember többéves, évtizedes fejlesztése, kutatása, tesztelése kell hozzá. Neumann János ezen szakértők egyik legjobbja volt, világhírű matematikus.

Egy 1960-as filmhíradó szerint a világ első helikopterének a megalkotója is magyar volt. Asboth Oszkár neve még mindig ott szerepel a magyar feltalálók dicsőségtábláján. Pedig néhány évtizede kiderült, hogy nem is ő találta fel a helikoptert. Ezzel őt megelőzték, ráadásul többen is.

#Fókusz#tudomány#Tudomány-Tech#magyar feltalálók#asboth oszkár#irinyi jános#neumann jános#puskás tivadar

Címlapról ajánljuk