Fókusz

Januárban halnak meg a legtöbben infarktusban, de vajon miért?

Újvári MihályÚjvári Mihály

2017. január 18. 18:10

Hetek óta farkasordító hideg van Magyarországon. Éjszaka nem ritka a mínusz 10 vagy 20 fok. És nappal sem megy sokkal feljebb a hőmérő higanyszála. Hogy ez mennyire nem játék, azt egy friss kutatás is szemlélteti. Ilyen időben van ugyanis a legtöbb szívroham.

A szív és érrendszeri megbetegedések a stroke és az infarktus következtében becslések szerint 17,5 millió ember hal meg a világon. Magyarországon a statisztikai hivatal adatai alapján a halálozások 50 százalékáért felelős. Egy nemrég közzétett kutatás szerint főleg télen és főleg januárban lenne szükség még több műtétre. Ugyanis ebben a hónapban halnak meg legtöbben szív-és érrendszeri megbetegedésekben. Ezt erősítette meg Dr. Ofner Péter az Országos Kardiológiai intézet főigazgatója is, aki szerint a hideg idő az egyik oka a megugró haláleseteknek ebben a hónapban.

 

 

 

Azt eddig is gondolták, hogy valamilyen módon közrejátszik a hideg a megugró halálozási adatokban, de úgy tűnik, ennél összetettebb jelenségről van szó. Az Észak-Kaliforniai Egyetem kutatói 1,7 millió halálesetet vizsgáltak meg a 2005 és 2008 közötti időszakból hét amerikai, hideg és meleg régióból vegyesen. Az adatokat összegezve ismét ugyanarra az eredményre jutottak, vagyis hőmérséklettől függetlenül mindenhol januárban volt a legtöbb szívinfarktus.

#Fókusz#hideg#tél#szívroham#kutatás#rtl

Címlapról ajánljuk