Fókusz

Koncertek, amelyek generációkra voltak hatással

Kilyén TamásKilyén Tamás

2016. augusztus 8. 19:15

Szerdán kezdődik a Sziget Fesztivál, ahol már hozzá szokhattunk, hogy több száz külföldi sztárbanda koncertezik Magyarországon. Idén Rihanna, a Muse és Manu Chao is a hajógyári Szigetre jön, de 25 vagy 30 évvel ezelőtt még az is hatalmas dolognak számított, ha évente 1 vagy 2 zenekar érkezett a határon túlról. Koncertek, amelyek egy egész generáció számára meghatározó élmények maradtak és bőven túlmutattak egy néhány órás zenei élményen.

 

 

Egy magyar népdal, amit talán mindenki Freddie Mercury hangjával szeretett meg igazán. Az 1986-os Queen koncert az egész országot lázban tartotta és több ezren várták a zenekar érkezését a Duna-parton. Akkor az újságok világszerte történelmi pillanatként és a vasfüggöny áttöréseként számoltak be a koncertről. Sokan pedig nem csak a tavasz, de a szabadság első szeleit is érezték a Népstadionban.

 

 

 

Aztán mondhatni beindult a sztár-dömping. Néhány éven belül, Rod Stewart, David Bowie, a Genesis, a Deep Purple és a Kiss is nálunk járt. 1995-ben egy egész generáció több évtizedes álmát váltotta valóra a Rolling Stones, hogy végre Magyarországra jött. Mick Jagger-t pedig a pesti kocsmákban is látni lehetett aznap este.

Talán bele se gondolunk, hogy néhány évtizede még milyen kiváltságnak számított egy külföldi sztárt élőben látni, akik nem csak a legnagyobb slágereket, de egy kis szeletet a nagyvilágból is magukkal hoztuk.

#Fókusz#Kultúra#zene#koncertek#sziget fesztivál

Címlapról ajánljuk