Fókusz

Igazukért harcolnának az azbeszt áldozatai

Czakó JózsefCzakó József

2016. március 16. 18:00

Sajnos már hárman haltak meg a pereskedők közül, ők, mind a cementgyárból származó azbeszt miatt lettek rákbetegek. Van, aki soha nem dolgozott a gyárban, csak a környéken élt. Mint például György Zsolt, akivel többször is forgattunk. Özvegye a végakaratnak megfelelően tovább viszi a pert a magyar állam ellen.



A mezotelióma, a mellhártya daganata gyakori diagnózis a selypi cementgyár környékén. Judit másfél éve vesztette el 38 éves férjét, aki a gyárral szemben nőtt fel. Zsolt halála után családi okok miatt el kellett költözniük otthonukból, majd idén januárban a munkáját is elvesztette. Izomsorvadásos kisfia, Ricsi állapota pedig nem javult.



Ricsi hétköznap egy bentlakásos intézetben van Budapesten, a nagylány, Judit szakközépiskolába jár. A most folyamatban lévő kártérítési pernek pedig az a célja, hogy nehéz élethelyzetükön kicsit javíthassanak.



A bírósági döntés még messze van, de azbeszt témában már született ítélet. Bűnösnek találták a gyár utolsó tulajdonosát, amely cég lényegében a romok eltakarítására jött létre. Óvintézkedés nélkül végezték a bontást, a tárgyaláson állították, hogy nem tudtak a területen lévő mérgező anyagokról. A veszélyes hulladékot időközben állami pénzből elszállították, de a földfelszín cseréje nem történt meg, és romok is maradtak a település közepén.
#Fókusz#azbeszt#károsultak#halál#betegség#gyár#felelősség

Címlapról ajánljuk