Fókusz

Netes bűnözők áldozata lett Kabát Péter és kedvese

Polyák AlexandraPolyák Alexandra

2016. február 19. 18:15

Az Újpest focistájának számítógépét egy zsarolóvírus támadta meg. 72 órán belül 500 dollárt, azaz közel 140 ezer forintot kellett kifizetniük a bűnözőknek ahhoz, hogy visszakapják személyes dokumentumaikat és fotóikat. Hogyan lehet elkerülni az ilyet?
 

Közel hetvenezer fájl volt a focista gépén. Nem csak fontos szerződések, de a játékos egész pályafutását megörökítő fotók, és a közös nyaralásokról készült emlékek is elérhetetlenné váltak. A focista azonnal szakemberhez vitte a gépet. Felkeresték az ország egyik legjobb adat-visszaállítással foglalkozó cégét, de nem vállalta a feladatot. Mondván, ez a vírus rendkívül bonyolult és egyelőre ismeretlen Magyarországon.



Évről évre új, és ismeretlen vírusokat fejlesztenek ki a számítógépes kalózok. Védelmi pénzt szedett az a slágervírus, amely írtóprogramnak álcázva, nagyjából tízezer forintért cserébe azt ígérte, hogy letörli magát, ha megvesszük. A pénz elutalása után viszont nem történt semmi, a gép fertőzött maradt, sőt a vírus ellopta a naiv felhasználó összes jelszavát és kódját is.

Ezután jöttek a banki csalók! Több mint 100 millió forintot csaltak ki magyar ügyfelektől egy nemzetközi bűnbanda tagjai, akik programjukkal átvették az irányítást az internetbankok fölött, és az átutalásokat a saját számlájukra irányították. 1-2 évvel ezelőtt pedig az úgynevezett rendőrségi vírus fertőzte a gépeket, és zsarolt ki pénzt a tulajdonostól.  A program el akarta hitetni a felhasználóval, hogy illegális zenét, filmet töltött le vagy nézett meg, ezért börtönbe zárják, hacsak nem fizet 25 ezer forintot.

Ormos Zoltán internetjogász azt mondja, ha felfedezünk egy zsarolóvírust a gépünkön, azonnal áramtalanítsuk, kapcsoljuk ki azt, és vigyük szakemberhez. Egy ilyen eredetileg banki és katonai titkosításra írt programnál azonban kevés az esélyünk a helyreállításra, ezért a legfontosabb a megelőzés.

„A legfrissebb operációs rendszer, mindegy melyik, csak abból a legfrissebb fusson a gépünkön, illetve minden olyan vírusirtó, tűzfal, mindegyiket fel kell tenni a gépünkre, ezek közül van, ami ingyenes, van, ami minimális összegbe kerül, vannak profik, és ha lehet, ne menjünk olyan helyekre, amelyek kétséges eredetűek, felnőtt tartalmakat, vagy illegális filmeket lehet letölteni” – mondta Ormós Zoltán internetjogász.

Kabát Petiéknek rendkívül bonyolult úton, de sikerült kifizetni a zsarolóknak a pénzt, ám a fájloknak nagyjából csak a 70%-át sikerült helyreállítaniuk. Feljelentést nem tettek, mert az elkövetőket ilyen esetben nagyon nehéz megtalálni. Pedig ha sikerül, akár 5 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik őket.
#Fókusz#kabát péter#újpest#focista#zsarolóvírus

Címlapról ajánljuk