Fókusz

Egyre több magyar dolgozik Ausztriában

Hubai AntalHubai Antal

2016. január 26. 15:35

Háromszor, négyszer annyit keresnek mint itthon, évről évre duplázódik az Ausztriában dolgozó magyarok száma. De milyen munkát várnak el cserébe tőlük?

Tihanyi Zsolt esete speciális, mivel Magyarországon a havas napok száma jobbal kevesebb, mint Ausztriában. 10 éve dolgozik itt síoktatóként szezonálisan. Sok visszatérő magyar munkavállalóval találkozik, akik elsősorban a három négyszeres fizetés miatt választják ezt a munkát akár 8-10 éve már.  



" Nagyot terveztünk, és sajnos Magyarországon ez nem egyszerű. Szerettünk volna házat venni és építkezni, aztán nagy lendülettel belevágtunk és akkor  egy éven belül úgy döntöttünk, hogy sajnos külföldre kell mennünk, hogy ezt be tudjuk fejezni."- mondja Diána, aki 11 éve dolgozik külföldön. Először Olaszországban vállalt munkát négy szezonban, utána költözött férjével Ausztriába. Diána és férje először devizahitelre vették meg a házat, amelyet szerettek volna felújítani. Most már azt mondják, akkor hibát követtek el.

Károly Salzburgtól Karinthiáig dolgozott már szakácsként és pincérként. Az az álma, hogy néhány év múlva egy saját éttermet nyit majd Magyarországon. Ehhez Ausztriában gyűjt pénzt, mivel 3-szor 4-szer magasabb pincérként az alapbére, mintha például Budapesten dolgozna.  

Az elmúlt két évben 50 százalékkal emelkedett az Ausztriában dolgozó magyarok száma. Robbanásszerű növekedés az 2011 májusától észlelhető, amikor az EU megnyitotta munkaerőpiacot a keleti országok felé. Sárdi Tamás és csapata az Ausztriában dolgozó és oda vágyó magyaroknak nyújt jogi, adóügyi és egyéb tanácsokat. Az irodavezető azt mondja, a legtöbben a nyugati határ mentén Bungenlandban, Alsó Ausztriában és Bécs környékén ingáznak, de ugyanolyan ütemben nő az ország többi részén is a szezonális munkavállalók száma.    

Egy átlagos magyar pincér 120-130 ezer forintot keres Magyarországon borravaló nélkül. István nettó bére 1300 euró körül van, borravalóval 1700 eurót keres havonta. Ez több mint félmillió forint. Emellett Ausztriában júliusban 13. havi, decemberben pedig 14. havi teljes bér jár mindenkinek. A határ menti településeken élőknek nemcsak a vendéglátásban éri meg országot váltani.

Néhány kilométerrel arrébb Oberwartban, Felsőőrön Léhner László 7 éve dolgozik autószerelőként egy 16 fős osztrák családi vállalkozásnál.



László utolsó fizetése 2008-ban 120 000 forint volt, míg felesége ápolónőként 70 ezer forintot keresett.A család most több,mint 400 ezer forintból már nyugodtan, minden stressz nélkül megél havonta. László most már akár minden hónapban el tudja vinni kislányukat kirándulni, anélkül hogy erre, ahogy ő fogalmaz kuporgatniuk kellene.
#Fókusz#osztrák#síparadicsom#munka#kereset#fizetés#rtl

Címlapról ajánljuk