Fókusz

Mentsük meg az utcán élőket a fagyhaláltól

Újvári MihályÚjvári Mihály

2016. január 14. 17:00

János, Ferenc és Tibor hajléktalanok. Koldulásból, gyüjtögetésből vagy kisebb munkákból élnek. Egész napjukat az utcán töltik és este kunyhókban, vagy egy aluljáróban kénytelenek álomra hajtani a fejüket. Mint mondják, kemény élet ez, de ilyenkor még nehezebb.

A Máltai Szeretetszolgálat munkatársai, több más szervezettel együtt egész este Krízis autókkal járják az utcákat ugyanis mínusz öt fok alatt már életveszélyes az utcán éjszakázni. Egy takaró vagy egy forró tea ilyenkor életet jelenti. A szolgálat dolgozóinak pedig egy esélyt arra, hogy rábeszéljék ezeket az embereket, menjenek be velük egy melegedőbe, a mínuszok elől.



A szociális munkások próbálják meggyőzni a hajléktalanokat, hogy menjenek melegedőbe. Sokan nem szeretnének szállóra menni, de vannak, akik végül kötélnek állnak, és elfogadják a segítséget. Vannak, akiket a Máltai Szeretetszolgálat nappali melegedőjébe kísérik, ami most időszakosan éjjeli menedékhelyként is működik. Ott nem csak meleg szobák és fürdési lehetőség, de étel is várja a rászorulókat.



Nóri és Kata középiskolások. Egy jó nevű első kerületi iskolában tanulnak, most épp a kötelező 50 órás közösségi munkaprogram keretében osztják a teát ezeknek a fázó, olykor minden méltóságukat és reményüket vesztett embereknek. De mit tegyünk, ha látjuk, hogy egy hajléktalan bajban van? Erről kérdeztük Molnár Pétert, aki szociális munkásként dolgozik:

"Egy járókelő, ha elmegy az utcán, akkor talán az a legfontosabb, hogy megkérdezi attól az embertől, hogy hogy van, és akkor létrejön egy kapcsolat. Lehet, hogy nincs mindenki ilyen rossz állapotban, lehet, hogy nem fog kérni semmit, Lehet fog kérni egy takarót és az az ember fog tudni adni egy takarót, nem biztos. Lehet,hogy fel kell hívni a Máltai Szeretetszolgálatot, vagy a mentőket, de ezt nem tudhatjuk egészen addig, amíg meg nem kérdezzük, hogy mi van vele."


 

Az óév utolsó napjától, január 10-ig 35 ember, a hideg beállta óta pedig összesen 75-en vesztették életüket kihűlés miatt. Egy kis figyelemmel, egy kérdéssel talán meglehetett volna őket menteni. Holnaptól újra jön a hideg, esténként akár mínusz 10 fok is lehet odakint. Segítsünk egymásnak!
 


#Fókusz#hajléktalanok#utca#tél#fagy#fagyhalál#kihülés#rtl

Címlapról ajánljuk