Fókusz

Nyomába eredtünk kis hazánk legabszurdabb beruházásainak

Kilyén TamásKilyén Tamás

2015. október 9. 15:27

40 centis kilátó 40 millióból. Akadálymentesített útvesztő, az ország legdrágább lépcsőfoka és bicikli út, amely egy lépcsőházon keresztül vezet. Meglepően sok elbénázott beruházást találtunk Magyarországon, amelyeket látva sokan nem értik, egyáltalán hogyan valósulhattak meg.

Tériszonyosoknak is nyugodt szívvel ajánljuk Bodrogkeresztúr látványosságát. Itt található ugyanis a világ minden bizonnyal legkisebb kilátója, ami 40 centiméteres. Ehhez arányosan 40 millió forintból készült el. A fáradt túrázó pedig csak vágyakozva tekinthet a beton korong melletti, kerítéssel elzárt vízmű méterekkel magasabb dombjára. A 40 millió forint persze nem csak a 40 centis beton költségeit fedezte. Épült ide néhány pad, szalonnasütő és egy bronziránytű is. A község alpolgármestere 2009-ben azt mondta: ennyi pénzből, ennyire futotta.

Bodrogkeresztúrtól néhány kilométerre útba ejthetjük a Hegyalja kapuját Szerencsen. Ez a két impozáns torony valódi monstrumként emelkedik ki a tájból. Az akkori polgármester szerint pedig a kapunak spirituális tulajdonságai is vannak. Így már talán érthető, hogy miért került több, mint 100 millió forintba. Igaz, felmenni nem lehet a tornyokba, de a városvezetés szerint a többnyire uniós pénzből épült látványosság megérte az árát.

Ez pedig az ország talán legdrágább lépcsőfoka. A budapesti B32 galéria 20 centis padkája mellé egy 1,5 millió forintos mozgássérült liftet vásároltak. A 20 centis lépcsőfokhoz rámpát építeni ugyanis nem felelt volna meg egy magyar rendeletnek és az uniós előírásoknak sem. Az Index olvasói azonban kiszámolták, hogy ha a szoba szintjét néhány centiméterrel megemelnék, akkor is olcsóbb lenne, mint liftet venni.

Néhány hete az egész magyar sajtót bejárta Szilágy község orvosi rendelőjének akadálymentes feljárója. Ez az útvesztőre hasonlító 80 méter hosszú korlátrengeteg saját vízelvezetővel és sávelválasztó festéssel is rendelkezik. A polgármester itt is azt mondja, nem volt más megoldás.
 

 
#Fókusz#abszurd#kilátó#drága#útvesztő#kilyén tamás

Címlapról ajánljuk