Fókusz

Forgatás: fel sem merült, hogy műbabát használjanak

Süle LászlóSüle László

2015. július 22. 18:30

A Barátok köztben, az ország legnépszerűbb sorozatában kedden este egy liftben történt hasonló várva várt esemény. A jelenet még a sokat látott stábnak is különleges volt. Természetesen sokszor előfordult már, hogy gyerekszínészekkel, illetve ifjú statisztákkal dolgoztak, de ilyen pici babával még sosem. Süle László riportja.

A Kertész Mónikát alakító Huszárik Katának is fia van, ő egy „kicsit” idősebb, 10 éves lesz. Természetesen még a szülésről szóló jelenetekhez sem használnak valódi újszülötteket, a kis Milán is 11 hetes volt a forgatás ideje alatt.

Még a hollywoodi filmes gyakorlatban sem ritka, hogy élő szereplő helyett műanyag babát használnak. Az 58,8 millió dollárból, azaz több mint 17 milliárd forintból készült Amerikai mesterlövészt idén hat Oscarra jelölték, mégis egy hihetetlenül béna műbabát használtak a filmben.
Később kiderült, hogy két élő babát is szerződtettek az alkotók, de az egyik belázasodott, a másik meg sem jelent a forgatáson. Mivel egy-egy jelenet elhalasztása súlyos veszteségeket termelhet a produkciónak, Clint Eastwood rendező úgy döntött, műbaba használatával tartja a menetrendet. A film amúgy is vegyes kritikákat kapott, erre az esetre pedig „természetesen” sokan rászálltak.

Az ismert filmes mondás szerint gyerek és kutya félsiker, ha forgatásról van szó. Nem véletlen, hogy számos olyan mozifilm, klip és netes videó van, amely babákkal vitte sikerre a produkciót. Itt van mindjárt Carlos, a Másnaposok bébije. Azaz az egyik bébi a nyolcból, akik a filmben szerepeltek. A 2009-es kasszasikerben 58%-ban az egyetlen fiú alakította Carlost, ikernővére volt az esetek további 40%-ban a képen, míg a maradék 2%-on a többi kislány baba osztozott. 
 
#Fókusz#Barátok közt#forgatás#szülés#kisbaba#huszárik kata

Címlapról ajánljuk