Fókusz

Jogi diplomával gyári munkásként

Hubai AntalHubai Antal

2015. január 22. 16:00

Gyönyörű kis patak, üzletek, patinás épületek. Ez London egyik elővárosi negyede. Látszólag az élet majdnem ugyanolyan, mintha Magyarországon lennénk. A szerkesztőségünkbe azonban néhány napja landolt egy email. Az Országos Széchenyi Könyvtár volt jogi vezetője írt nekünk, aki jelenleg ott él feleségével.

Dr. Szegedi László 53 éves. Annak idején az ELTE jogi karán végzett, alapítója volt a legendás Bibó István jogi Szakkollégiumnak. Számtalan ügyvédi és gazdasági munka után végül az Országos Széchenyi Könyvtár jogi vezetője lett. Tavaly ősszel azonban úgy döntött, otthagyja Budapestet.

László feleségével érkezett meg októberben Londonba. Rögtön talált magának munkát. Egy csomagolóüzemben dolgozik. Érdekesség, hogy szinte együtt érkezett egy másik magyar ügyvéd házaspárral, akik praxisukat feladva, szintén a gyári munka mellett döntöttek.  

László azt mondja, bár sokan állítják, hogy külföldön sokkal drágább az élet, ő egyáltalán nem ezt tapasztalja. Lefilmezte nekünk a helyi piacon az árakat, így kiderül, hogy körülbelül 80-85 forint egy kiló burgonya, a hagyma kilója 125 forint, a tej és a kenyér pedig olcsóbb ott, mint Budapesten.

Miközben Magyarországon az hangzik el, hogy nincs kivándorlás, egy 2014-es statisztika szerint már körülbelül félmillió magyar él külföldön, akik két éve 2,166 milliárd dollárt, azaz körülbelül 550 milliárd forintot utaltak haza a fizetésükből. Összehasonlításképp: évente a teljes magyar lakosság körülbelül ennek kétszeresét fizeti be személyi jövedelemadónak.
 
 
#Fókusz#külföldi magyarok#london#fizetés#kivándorlás

Címlapról ajánljuk