Fókusz

Nyugdíj: mi jár itthon 30-40 év munka után?

Újvári MihályÚjvári Mihály

2014. december 3. 16:00

A Fókusz találkozott olyan angol házaspárral, akik majdnem 1 millió forint nyugdíjat kapnak havonta. Ebből a pénzből amikor kedvük tartja utaznak, világot látnak. Nap mint nap látjuk a színes ruhákban várost néző idős turistákat , ezúttal meg is szólítottuk őket, kíváncsiak voltunk mi volt a foglalkozásuk, és hogyan osztják be a nyugdíjukat. Mutatjuk azt is, hogy magyar kortársaik általában mennyiből és hogyan élnek.

"A rezsi költség az első amit be kell fizetni, és utána ami marad, abból lehet gazdálkodni".

Így van ezzel a nyugdíjasok több mint fele. Az egyik biztosító társaság által készített felmérés szerint a megkérdezett nyugdíj előtt állók 80 százaléka szorong attól, hogy meg tud-e majd élni a járandóságától. De mennyi is ma az annyi? A Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke szerint az átlag nyugdíj alig éri el a minimálbért, miközben időskorban általában megnőnek az egészségügyi kiadások. Ezért lehet az, hogy a magyar nyugdíjasok spórolásból leginkább otthonlétre rendezkednek be.

Egy friss kutatás szerint, - amely az unió időseinek átlagéletszínvonalát mérte fel - az európai nyugdíjasok 43,6 százaléka nem jut el nyaralni. Magyarországon ez az arány 79 százalék. Aki el is tud utazni, az is csak néhány napot engedhet meg magának, és azt is csak pár évente. Ezzel szemben nyugati társaik évente több alkalommal utaznak külföldre. Mi magunk is láthatjuk őket, amikor például megérkeznek hozzánk a Dunán, ilyen és ehhez hasonló folyami luxushajókon, vagy épp becsekkolnak valamelyik elegáns budapesti szállodába. Most találomra kérdezősködtünk azoktól, akik épp Budapestet érkeztek megcsodálni.

 
#Fókusz#nyugdíj#szegénység

Címlapról ajánljuk