Fókusz

Atkakommandó a celeblakásokban

rtl.hurtl.hu

2010. április 21. 20:50

Judy és Mészáros Dóri engedte meg, hogy lakásukat a szőnyegtől a plafonig átvizsgáljuk. Kiderült: gomba, penész, és atka is veszélyezteti az egészségüket, és ezek a legtöbb háztartásban szintén megtalálhatóak!

Belegondoltak bármikor is abba, hogy saját otthonunkban milyen veszélyeknek is vagyunk kitéve? Hogy milyen kellemetlen lények élhetnek velünk és bújhatnak meg a szőnyegünkben, ágyunkban, a levegőben,de még a könyveinken is? Ha allergiás tüneteket észlelünk magunkon otthoni környezetünkben, nem kizárt, hogy azt a poratkák vagy a penészgombák okozzák.

A leggyakoribb a poratka, ami egy pici, porszerű, nyolclábú élőlény, szabadszemel nem látható és gyakorlatilag nem is maga az atka, hanem az ürüléke az, ami olyan fehérjéket tartalmaz, amelyeket ha az allergiás beteg belélegez, kiváltódhatnak az allergia tünetei. Lehet ez akár asztma vagy allergiás nátha.

Judynál legutóbb tavaly jelentkeztek orrfúlyásos, torokfájós tünetek, míg végül megállapították, hogy a nem túl higiénikus ágymatrac okozza allergiáját, így azt rögtön le is cserélte. Azóta igyekszik rendszeresen mosni, takarítani.

Mészáros Dóri sztriptíztáncosnőnek már volt poratka allergiája, ami viszkető, fájó kiütések formájában jelentkezett nála. Akkor azt tanácsolták neki, hogy ne ő takarítson, hiszen a közvetlen érintkezés a porral csak fokozza a tüneteket.

#Fókusz#judy#allergia#teszt#atka

Címlapról ajánljuk