Farm

Éhinség és balítélet

Pereszlényi PéterPereszlényi Péter

2016. március 30. 9:52

Két dolog bibliai igazságként feszül a Farm világában, mégpedig az, hogy friss a levegő és a feszkóra való késztetés az emberekben. Így első körben talán ennyit a margóra, egyébként pedig az éhezés tovább rombolja a társaság uniós törekvéseit. Tanulság: a korgó gyomor bomlasztja a demokráciát.

Éjszakából indulunk. Mint ükapáink idejében a fonóban, szépen kettéválik a társaság: a fehérnép gondozza a külalakját, pontosabban a lányok fürdenek a kőkorszaki wellnessben, míg a brigád hím tagjai lúdtollal kényszerülnek verset fabrikálni az elkövetkezendő nap locsolásához (merthogy húsvéthétfő faluhelyen a locsolás és verselés jegyében telik, ha valaki nem tudná).
 
 

A huszárok derekasan feszülnek a papírosnak, egyesek nyálcsorgatva koncentrálnak a verslábakra, esetleg egy hexameter is kerekedik valamelyik fiú dolgos keze alatt. Közben elosztódik a fiúk közt a hölgykoszorú, kinek-kinek az a menyecske, akinek – feltehetőleg - a legszívesebben másznának a nyoszolyájába. Azonban hiába a motiváló erő, a pajkos költői képek, ha még a locsolóvers leírása is problémát okoz - gyanítom, a vízzel áztatás jobban fog menni a bádogkoszorús költőknek.

A rövid videóért kattints a képre:
 
 

Másnap reggel nyílnak a tubarózsák, hajlanak a vesszők, a népesség díszgúnyába csavarja magát, majd jöhet a folklór happening. Fröccsennek a vedrek, sikoltanak a némberek, a versecskék csak úgy peregnek, egy húsvéti hagyományokban járatlan német turistacsoport megnyalná mind a tíz ujját.


A rövid videóért kattints a képre:
 
 

Az ünnepség után Attila felméri a kamra tartalmát, szembesül a ténnyel, hogy bizony nem igen terem magától elemózsia, aztán elmélkedik a többiekkel a tej megfelelő és hasznos felhasználásáról. A konyhában közben Sanya, fehérjeelvonástól belazulva Dórival fecseg a modernizáció előtti étkezési trendekről - kása volt, meg ilyen kenyérfélék (úgy fest, nincsenek otthon a jobbágyok mondavilágában). Végül lisztes, kukoricás „szutymák” lesz a menü, örvend is a muffinos gabonapelyhen szocializálódott kompánia.
 
 

Ebédre meg jó lesz a paszuly, az legalább puffaszt, így a teltség illúziója majd orvosolja a készlethiányt. Egyesek azonban nem szenvednek az éhségtől. Laura, Sanya és Vivi hozzászokott a spártai fogyasztáshoz a fitness világában - ugye-ugye, a nagyvárosi identitás is hozhat hasznot a tanyára! Márkot és Cintiát inkább megviseli a nélkülözés, Dóri egészen odáig jut, hogy a kerítés határában sarjadó pitypangokra fanyalodik. Attila nyitja meg a falióra szerinti tízórait, örömmel falatozzák a bizarr, szürkésbarna kotyvalékot, soha nem is ettek még ennyire jót (ide a világ összes idézőjelét). A kulináris élvezetek ellenére azért szóvá teszik, hogy a kukoricakúrának hála, ezentúl inkább csülköt ropogtatnak majd a moziban is popcorn helyett.
 
 

Gergő a pajtában jótékony barkácsolásba fog, úgy döntött, egy nélkülözhetetlen eszközzel örvendezteti meg farmbéli pajtásait, méghozzá egy hintával. Elsőnek Brigit hívja be a romantikus lengésbe, annyira szikrázik valami köztük, hogy Kongó násztáncba kezd gazdája lábszárával.

A rövid videóért kattints a képre:
 
 

A kis intermezzót követően életképeket kapunk: a gazdaságban, ha akadozva is, de halad a meló, mindenki fúr-farag, végzi a munkáját. A napi rutin közben pedig felmerülnek a jelrakás lehetséges oddsai. Dia és Norbi latolgatja a kiesési esélyeket. Dia szerint a nyafogós Vivit kellene hazareptetni, Norbinak pedig a maszkulin külsejű, de a női munkákat preferáló Sanya piszkálja a bajuszát.

Vivien sajnos észre sem veszi, hogy indirekt módon konfrontálódik a társaság nagy részével, például izomcsoportja érdekében elkövetett kocogásával rögtön felhergeli a Heti Gazdát. Attila láthatóan nem képes asszimilálódni az éles hangú leányzóval, sértő közhelyekkel, „légkéselve” küldi el a fenébe futni. Sanya be is avatja kocogás közben, hogy bizony jobb volna néha meditálni a folytonos pofázás helyett, a némaság tiszteletet szül ugyanis, még a keleti kultúrákban is.
 
 

Cintia és Márk valamiféle avantgárd muskátlis ládán ügyködik (nyúlketrec), de van egy gyanúnk, hogy nem járatták a barkács magazint. A rapportra érkező Attila nem is tudja a látottakat kommentálni, csak egy derekas fújtatással.

A rövid videóért kattints a képre:
 
 

Attila az éhkopp ellenére úgy jár-kel a gazdaságban, mint egy bekávézott Matula. Felpörgette az agyvizét a délutánban sziesztázók társasága, ezért görög mintára összehívja a nagygyűlést. Cintiáék hármasát zaklatja, szerinte előbb a munka, a többi csak szöveg. Sajnos megbuknak demokráciából, csak a savazás megy, a satnya pihenési ötletek pedig mennek a levesbe. Végül abban maradnak, hogy aki fáradt, az pihen.
 
 

Később megy a kerítésépítés közbeni kiszavazó-show; újabb szövetség épül, s feltehetőleg Mordorig is elmennének, hogy kinyomják a legzavaróbb személyeket. Norbi, Sanyi, Brigi, Gergő összességében Sanyát és Cintiát küldenék egy másik portára, az indok a munkakerülés és az emberi kapcsolatok hiánya.

Vacsi után napi összegzés következik, de Attila furcsa dicséretei után újabb gondok merülnek fel: elfogyott a víz és elaludt a tűz. Kulminálódik a vita, úgy tűnik, napi rutinná válik az éhezés és az üvöltözés (de akkor honnét rá az energia? Rejtély.).
 
 

Először Heni akad ki Sanyára, persze ő rögvest visszatámad, amire Norbi kap rá. Attila a zagyva vitától morci lesz, leüvölti a társaságot, a válságértekezlet eredménye, hogy a konyha vezetőségi pozícióját Heni átadja Diának.

A rövid videóért kattints a képre:
 
 

Rögtön az „átadási ceremónia” után újra indul a balhé, Heni sértődött napközis tanár stílusban puffog. Erre Attila elküldi a földekre gondolkodni - szomorú, de szigorral is nehezen megy az életvonat.

A rövid videóért kattints a képre:
 
 

Végül lefekvéshez komponált képek, illetve egy szerelmes smárolás Norbi és Cinti között (na de akkor Norbi miért is nyomná ki Cinti? Ejnye!).
#Farm#feszültség#éhezés#szerelem#0-24

Címlapról ajánljuk