EUEurópa

Eljöttek a miniszterek Budapestre, hogy beszóljanak az Orbán-kormánynak

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 3. 18:25

A belga külügyminiszter arról érdeklődött, vajon Bóka János európai ügyekért felelős miniszter holnap elutazik-e Moszkvába.

Írország, Luxemburg és Belgium miniszterei kedden nyilvánosan bírálták a magyar kormányt, felvetve a kérdést, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kabinetje tiszteletben tartja-e az európai uniós értékeket és normákat – írja az AP.

Xavier Bettel luxemburgi, Hadja Lahbib belga külügyminiszter és Jennifer Carroll McNeill ír európai ügyek minisztere az Általános Ügyek Tanácsának Budapesten tartott informális ülésére érkeztek. Számos uniós ország alacsonyabb szinten képviseltette magát a budapesti találkozón, ezzel tiltakozva Orbán Viktor moszkvai és pekingi útja ellen.

A tárcavezetők találkoztak a magyar média, a civil társadalom és az LMBTQ+ szervezetek képviselőivel. Utána nyilatkoztak a sajtónak.

„Írország számára rendkívül fontosak az emberi jogok, az alapvető szabadságjogok, a jogállamiság” – mondta Carroll McNeill. „Örülök, hogy itt lehetek kollégáimmal, hogy tovább beszéljünk a jogállamiságról és az aggodalmainkról, amelyek Európa jövőjével kapcsolatosak” – tette hozzá.

„Meg fogom kérdezni kollégámat (Bóka János európai ügyekért felelős minisztert) is, hogy holnap tervez-e moszkvai utazást, mert úgy tűnik, ez a magyar politikusok szokása” – mondta Xavier Bettel az AP szerint. A luxemburgi politikus ezzel Orbán júliusi moszkvai látogatására utalt, ami után az EU vezetése nem győzte hangsúlyozni, hogy a magyar kormányfő nem az uniót képviselte.

Bettel arról beszélt, hogy sokat lamentált azon, hogy részt vegyen-e a találkozón. Végül úgy döntött, hogy jobb eljönni, de akkor már hangosnak kell lenni szerinte.

Bóka az ülésen elmondta, az Általános Ügyek Tanácsa informális budapesti ülésén tizenhat miniszter, miniszterhelyettes és államtitkár, nyolc európai igazgató, két úgynevezett Coreper nagykövet és egy főosztályvezető, valamint a bizottság részéről egy főigazgató-helyettes vett részt. Az ugyanakkor elismerte, hogy az Európai Bizottság politikai biztosai nem vettek részt az ülésen.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

#Európa#európai unió#budapest#találkozó#ülés#uniós elnökség

Címlapról ajánljuk