EUEurópa

Nem teljesíti kötelezettségeit a magyar kormány, még több pénzt vonhat el az EU

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 2. 17:27

200 millió eurós büntetést akarnak beszedni hazánktól, nehezen megy.

Ismételt fizetési kérelmet küldött Magyarországnak az Európai Bizottság, hogy a testület által kiszabott 200 millió eurós büntetésnek tegyen eleget a kormány. Ennek hiányában a Bizottság az egyébként Magyarország számára elérhető összegekből levonja a tartozást, mondta el a testület szóvivője a hétfői sajtótájékoztatón, melyet a hvg.hu szemlézett.

A lépés háttere: az EB még júniusban szabta ki a büntetést, mivel Magyarország nem hajtott végre egy 2020-as bírósági ítéletet, amely a magyar menekültügyi eljárás azon pontjait támadta, amelyek nem felelnek meg az uniós jogszabályoknak. A fizetési késedelem minden egyes napjára egymillió euró összegű átalánybüntetést is megállapítottak.

 A kormánynak a 200 milliós részre adott válaszára egy újabb levélben reagált a Bizottság, amelyet szeptember 2-án, hétfőn küldtek el, s amelyben egy újabb, szeptember 17-i határidőt szabtak meg a büntetés törlesztésére. „Ha ez nem sikerül, a Bizottság levonja az összeget Magyarország uniós forrásaiból” – közölte Ujvári Balázs szóvivő, hangsúlyozva, hogy ezzel kapcsolatban az EU pénzügyi szabályai az irányadók, amelyek meghatározzák a testület eljárását.

Nyitókép: MTI / Varga Gyorgy / Anadolu Agency / Getty Images

#Európa#eu#büntetés#európai bizottság#brüsszel#kötelezettség#fizetés

Címlapról ajánljuk