EUEurópa

Reszkethet a Temu és a Shein, odacsap az Európai Unió

rtl.hurtl.hu

2024. július 30. 21:41

A jelenlegi szabályok szerint az EU-ba importált, online vásárolt, 150 eurónál olcsóbb termékek vámmentesek. Ez meg fog változni. 

Az Európai Unió új vámokat készít elő, amelyek drasztikusan megváltoztatják majd az olyan kínai e-kereskedelmi óriások, mint a Shein és a Temu működését – írta meg a Bitcoinbázis.

A jelenlegi szabályok szerint az EU-ba importált, online vásárolt, 150 eurónál olcsóbb termékek vámmentesek. Ez a kedvezmény tette lehetővé, hogy a Shein és a Temu alacsony árakkal csábítsa magához a vásárlókat. Az új szabályozás azonban eltörli ezt a vámmentességet, ez pedig drasztikus áremelkedést eredményezhet a fogyasztóknál.

A lap emlékeztet, hogy az új szabályozásnak pozitív hatásai lehetnek a környezetre nézve. Az utóbbi időben a Vörös-tengeren tevékenykedő jemeni lázadók számos konténerszállító hajót támadtak meg és süllyesztettek el, ami miatt a hajózási útvonalak megváltoztak, és emiatt megnövekedtek a szállítási idők. Ez növelte a légi szállítás iránti keresletet, amely húsz-harmincszor szennyezőbb a teherhajóval történő szállításhoz képest.

A Wall Street Journal korábbi cikke szerint 2023 júniusa és 2024 júniusa között az egy kilogramm termék légi szállítási ára Kína délkeleti részéről az Egyesült Államokba vagy Európába 5 dollárról 18 dollárra nőtt. Az árak emelkedése párhuzamosan nőtt a Kínából induló légi árufuvarozási járatok számával, amelyeket a Shein, a Temu, az Aliexpress és a TikTok Shop foglalt le. Az ilyen járatok száma néhány év alatt a nulláról szinte a teljes forgalom 30 százalékára nőtt.

Nyitókép: Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images

#Európa#temu#shein#vám#környezeti terhelés

Címlapról ajánljuk