EUEurópa

Az Európai unió 2,4 millió euróval segíti a bangladesi, indiai és a Fülöp-szigeteki áradások áldozatait

rtl.hurtl.hu

2024. július 30. 21:08

Humanitárius segélyt hagyott jóvá az Európai Bizottság.

A heves esőzések okozta természeti katasztrófák miatt Banglades északi részén, Indiában és a Fülöp-szigeteken pusztított áradások nyomán keletkezett rendkívüli szükségletek biztosítására az Európai Unió 2,4 millió euró (mintegy 1 milliárd forint) humanitárius segélyt hagyott jóvá, tájékoztatott az Európai Bizottság kedden az MTI híre szerint. 

A brüsszeli közlemény szerint az uniós finanszírozás segít a higiénés segítségnyújtásban, az élelmiszerellátásban, valamint a tiszta vízhez való hozzáférés és egyéb alapvető szolgáltatások nyújtásának biztosításában a három érintett országnak az esőzések által legsúlyosabban érintett területein.

A közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki azt mondta: az EU fokozza a monszun által leginkább érintett lakosságnak szánt támogatását, ezért Bangladesben és Indiában 1,2 millió eurós kerettel finanszírozza a segítségnyújtást.

Emlékeztetett: legkevesebb 65 ember vesztette életét a Bangladesben és a szomszédos India partvidékén pusztító Remal ciklon okozta heves esőzések következtében. A viharos széllökésekkel érkező trópusi ciklon május 26-án este csapott le a térségre, ahol áradásokat és földcsuszamlásokat okozott. Közölte továbbá, az EU szintén 1,2 millió euróval támogatja a Fülöp-szigeteki karácsonyi heves esőzések miatt kialakult áradások áldozatainak megsegítését célzó erőfeszítéseket. Az áradások a szigetcsoport észak-mindanaói régióját sújtották leginkább, ahol több mint ötven ember halt meg. Az áldozatok közül a legtöbben vízbe fulladtak vagy földcsuszamlásban vesztették életüket.

Az uniós finanszírozás a Fülöp-szigeteknek idén már kiutalt 3,1 millió euró segélyen felül érkezik, tájékoztatott az uniós biztos.

Nyitókép: A pusztítás nyomai a dél-indiai Kerala államban fekvő Milambadiban történt földcsuszamlást követően 2024. július 30-án. A heves esőzések okozta természeti katasztrófának legkevesebb 54 halottja van és száznál is többen eltűntek. – Nyitókép: MTI/EPA/TP Binu

#Európa#india#banglades#fülöp-szigetek#humanitárius segítség#európai bizottság

Címlapról ajánljuk