EUEurópa

Ennyit keresett korábban Magyar Péter és a többi tiszás EP-képviselő

rtl.hurtl.hu

2024. július 29. 18:58

Vagyonnyilatkozata szerint Magyar Péternek nincs más jövedelme az EP-s fizetésén kívül, de korábban milliókat keresett az állami szektorban. A Tisza Párt EP-képviselői közül a legvagyonosabb Dávid Dóra, aki korábban a Facebook anyacégénél dolgozott.

Közzétette vagyonnyilatkozatát Magyar Péter és a Tisza Párt többi európai parlamenti képviselője is. A dokumentumokból kiderül: Magyar Péternek nincs más jövedelme az EP-s fizetésén kívül, annak a felét pedig eljótékonykodja, de korábban jól keresett az állami cégeknél – írja a hvg.hu.

Mivel Magyar Péter és a Tisza több tagja is mandátumhoz jutott a júniusi EP-választáson, vagyonbevallást kellett készíteniük. A lap által látott dokumentumok szerint utoljára idén márciusban volt jövedelme Magyarnak: 2022 áprilisától a Hodler Alapkezelő Zrt.-nél volt jogi Igazgató és befektetési tanácsadó havi 3 millió forint fizetésért. 

Ezután viszont nem volt jövedelme, és a Tisza Párt elnökeként sem vett fel fizetést. A feltöltött EP-s vagyonnyilatkozatból egyébként tételesen látszik, hogy mennyit keresett Magyar Péter a korábbi állásaival:

  • Hodler Alapkezelő Zrt., jogi igazgató (2022 április – 2024 március) - havi 3 millió Ft 
  • Diákhitel Központ Zrt., vezérigazgató (2019 június – 2022 február) – havi 3,5 millió Ft
  • Diákhitel Központ Zrt., igazgatósági tag (2021 január – 2022 július) – havi 400 ezer Ft
  • Magyar Közút Zrt., igazgatósági tag (2022 augusztus – december) – évi 1,875 millió Ft
  • Magyar Közút Zrt., igazgatósági tag (2023 január- december) – évi 1,475 millió Ft
  • Magyar Közút Zrt., igazgatósági tag (2024 január- február) – évi 1,794 millió Ft
  • Hiventures Zrt., befektetési bizottsági tag (2021 – 2024 február) – havi 400 ezer Ft
  • Volánbusz Zrt., igazgatósági tag (2023 április -december) – havi 1,1 millió Ft
  • MBH Bank Nyrt., felügyelő bizottság tag (2022 szeptember – 2024 február) – havi 1,5 millió Ft

A lap megnézte a Tisza többi EP-képviselőjének bevallását is, közülük hármat emelünk ki. A legvagyonosabb bizonyára a 16 éves kora óta Londonban élő Dávid Dóra, aki mielőtt politikus lett, a Facebook és az Instagram anyacégének (Meta) jogtanácsosa volt három évig. Ez idő alatt átlagosan évi 194,4 ezer fontot keresett, ami a 

mai árfolyamon csaknem 90 millió forintnak felelne meg.

Dávid Dóra egyébként gyakornokként és önkéntesként dolgozott már például az Európai Bizottságnak és az ENSZ-nek is. EP-s megbízása előtt az összes META-részvényét eladta. 

Tarr Zoltánnak, a Tisza alelnökének üzleti és termékfejlesztési vezetőként 2023 január – augusztus között a CUBILOG Kft.-nél havi 970 ezer forintot, az azt megelőző 3 évben magánvállalkozó tanácsadóként évente átlagosan 9 millió forintot keresett. A Magyarország Barátai Alapítványnál tanácsadóként az ott töltött 2 hónap alatt havi 631 ezer forintot, a Taramix Kft.-nél marketing menedzserként idén május és július között havi 330 ezer forintot, míg az állami háttérintézmény Neumann Nonprofit Kft.-nél idén január és április között havi 992 ezer forintot keresett.

Kulja András vagyonbevallása szerint az év első 4 hónapjában a Semmelweis Egyetemtől havi mintegy 450 ezer, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet szintén január-április között havi 950 ezer forint jövedelme származott. Emellett egyéni vállalkozóként január-június között további havi majdnem 1,2 milliós bevételt könyvelhetett el, tavaly pedig a Péterfy Sándor utcai Kórház és Rendelőintézet orvosaként 11 hónap alatt keresett 26 millió forintot, vagyis a lap számításai szerint az orvosi alapbére plusz az ügyeleti pótlék havi mintegy 2,36 milliós fizetést adott ki.

Nyitókép: Magyar Péter, a Tisza Párt EP-képviselője és Tarr Zoltán, a párt EP-delegációjának vezetője sajtótájékoztatót tart Strasbourgban a júniusi választások eredményeképpen létrejövő Európai Parlament (EP) alakuló ülésének napján, 2024. július 16-án. Fotó: Purger Tamás / MTI

 

#Európa#magyar péter#tisza párt#európai parlament#ep-képviselő#vagyonnyilatkozat#vagyonbevallás#Kulja András#tarr zoltán

Címlapról ajánljuk