EUEurópa

Német EP-képviselő: Magyarország le akarhatott hallgatni

rtl.hurtl.hu

2024. július 25. 8:18

„Nem mondom, hogy Magyarország tette, de az összes lehetőség közül ez tűnik a legvalószínűbbnek” – közölte Daniel Freund német zöldpárti EP-képivselő, aki korábban komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy függesszék fel Magyarország soros uniós elnökségét.

Rendkívüli támadási kísérletről számolt be Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő. Az eset mindössze két héttel a június 9-i EP-választás előtt történt – írja a Politico. Freund szerint, ha sikeres a támadás, akkor totális megfigyelés alatt állt volna. De lássuk, mi is történt.

Május 27-én Freund kapott egy emailt a Kijevi Nemzetközi Egyetem egyik állítólagos diákjától, aki azt írta, hogy Ukrajna uniós csatlakozásáról szervez egy előadást. Azt szerette volna, ha Freund ír egy rövid üzenetet, amit aztán a hallgatókkal is megoszthat. Ehhez az emailben mellékelt linkre kellett volna kattintania a képviselőnek. Ezt Freund nem tette meg, helyette jelentette az esetet.

Kiderült, hogy ha megnyitja a hivatkozást, akkor egy izraeli cég kémszoftvere települt volna a telefonjára.

A Candiru nevű céget már 2021-ben feketelistára tette az amerikai kormány. Az Európai Parlament illetékesei azonban nem tudták megállapítani, hogy ki lehetett a megrendelő, ki állhat a támadás hátterében, ami ha sikerül, akkor teljes hozzáférést szereznek Freund telefonjához.

Nem mondom, hogy Magyarország tette, de az összes lehetőség közül ez tűnik a legvalószínűbbnek

– mondta Freund a Politiconak. Erre azonban semmi bizonyíték. A Candiru nevű cég kémszoftverét egyébként előszeretettel használják kormányok ellenzékiek és újságírók megfigyelésére. Magyarországon 2021. júliusában robbant ki a Pegasus-botrány, ez egy másik izraeli cég másik kiberfegyvere. Kiderült, hogy 50 ezer telefonszámot vettek célba a Pegasus kémprogrammal. A botrányt kirobbantó oknyomozók 300 magyarországi telefonszámot találtak a célszemélyek jegyzékén.

Nyitókép: Daniel Freund / Facebook

#Európa#daniel freund#magyarország#képviselő#kémszoftver

Címlapról ajánljuk