EUEurópa

Europol: tavaly az EU-ban naponta több millió embert átvertek kiberbűnözők

rtl.hurtl.hu

2024. július 22. 14:41

A leggyakoribbak az adathalász támadások, de sokan esnek áldozatul romantikus, társkereső csalásoknak, online piaci átveréseknek és zsarolóprogramoknak is.

Naponta több millió áldozata volt a kiberbűnözésnek 2023-ban az EU-ban – közölte az Europol hétfőn az MTI szerint. A legfenyegetőbb internetes bűncselekmény a gyermekek szexuális kizsákmányolása és a pénzügyi csalás.

A bűnözők egyre inkább a kis- és középvállalkozásokat veszik célba, mivel azok digitális védelme elégtelen. Sokan esnek áldozatul adathalász-támadásoknak, úgynevezett romantikus, társkereső csalásoknak, online piaci átveréseknek és zsarolóprogramoknak is – közölte az Europol.

A szervezet felhívta a figyelmet a mesterséges intelligencia (MI) segítségével elkövetett kiberbűnözés fokozódó térnyerésére is.

A mesterséges intelligencia egyre inkább a bűnözők által használt eszközzé válik


– áll a jelentésben. A mesterséges intelligenciával támogatott, gyermekek szexuális zaklatását bemutató anyagok aggasztó fenyegetést jelentenek, amit szoros figyelemmel kell kísérni. Az MI által módosított és teljesen mesterséges tartalmak egyre nagyobb kihívást jelentenek a bűnüldöző hatóságoknak, különös tekintettel az elkövetők személyazonosságának azonosítására – olvasható a jelentésben.

Az Europol közölte: a fenyegetések gyors és hatékony kezeléséhez a bűnüldözőknek megfelelő tudásra, eszközökre és jogszabályokra van szükségük.

A hatóságoknak és a jogalkotóknak törekedniük kell arra, hogy kihasználják az új és fejlődő technológiákat. Ehhez viszont olyan képzésre van szükség, amelynek révén a hatóságok képesek felderíteni a technikailag kihívást jelentő vagy összetett kiberbűncselekményeket – írták.

Nyitókép: Getty Images/Yuriko Nakao

#Európa#Europol#európai unió#kiberbűnözés#jelentés#adathalászat

Címlapról ajánljuk