EUEurópa

Népéhez képest Orbán Viktor a legjobban kereső kormányfő az egész EU-ban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 19. 15:30

A magyar lakosság bruttó átlagbéréhez viszonyítva Orbán Viktor fizetése a legmagasabb az Európai Unióban.

Az Átlátszó adatelemzése szerint az egész Európai Unióban Orbán Viktor fizetése a legmagasabb az uniós kormányfők között, ha azt a lakosság bruttó átlagbéréhez viszonyítják.

Orbán Viktor keresete 2024-ben már bruttó 6,3 millió forintra rúg havonta. A hazai bruttó átlagkereset a KSH szerint 645 300 forint volt áprilisban, tehát a magyar miniszterelnök közel tízszer annyit keres, mint egy átlagos magyar dolgozó. (Tegyük hozzá: Orbán Viktornál jobban keres saját politikai igazgatója, Orbán Balázs.)

Az átlagbérhez viszonyítva Orbán tízszeres szorzójú fizetése egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből, az Európai Unió 27 tagállamából ugyanis 20-ban ötszörös szorzó alatt van a különbség az átlagbér és a kormányfői fizetés között. Nyolc uniós országban a kormányfő az átlagbér háromszorosánál kevesebbet keres.

Ha csak az összeg nagyságát nézzük, nem Orbán Viktoré a legmagasabb fizetés: hét uniós kormányfő is jobban keres nála. A legtöbbet a német kancellár, Olaf Scholz viheti haza: neki bruttó 29 ezer euró (több mint 11 millió forint) a havi fizetése. A német kancellár ezzel 5,9-szer keres többet az átlagos német munkavállalónál.

Orbán bruttója kétszer több, mint spanyol és háromszor több, mint a bolgár kormányfő fizetése. Orbán Viktor közel ugyanannyit keres, mint dán kollégája, ugyanakkor Dániában a dán átlagkereset nagyjából csak harmadával kevesebb, mint a kormányfői fizetés.

Az Európai Unió legszegényebb országa Magyarország – ezt mutatta az Eurostat friss összesítése, amiről június végén számolt be az RTL Híradó:


Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Európa#orbán viktor#kormányfő#statisztika#fizetés

Címlapról ajánljuk